Foto: F64

Opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti lūgs prezidentam neizsludināt vairākus ar 2014.gada budžetu saistītos Saeimas pieņemtos likumus, kas, pēc ZZS domām, "ir klaji vērsti uz daudzu mazo uzņēmumu bankrotu un ēnu ekonomikas pieaugumu".

ZZS deputāte Dana Reizniece – Ozola pauž, ka "nākamā gada budžets ir izteikti vērsts pret uzņēmējiem - tiek ieviesti vairāki jauni nodokļi un maksājumi, kas traumēs veselas nozares, novedīs pie darbavietu zaudēšanas un vēl lielākas cilvēku aizbraukšanas".

"Mikrouzņēmumu nodokļa strauja celšana, nodokļu ieviešana valdes locekļiem, kas nesaņem atalgojumu, nodoklis mazajām HES un ostu maksājumi, ir pasākumi, kurus nevaram atbalstīt. Valdība un Saeimas vairākums domā tikai sausos budžeta ieņēmumu skaitļos, nedomājot par jaunu nodokļu ietekmi uz tautsaimniecību kopumā," uzsver ZZS pārstāve.

ZZS lūdz Valsts prezidentu nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļu likumā, kas paredz mikrouzņēmumu nodokļa likmes celšanu no 9 līdz 11% 2015.gadā, līdz 13% 2016.gadā un līdz 15% 2017.gadā.

ZZS norāda, ka Mikrouzņēmuma nodokļa likuma mērķis bija radīt nepieciešamos priekšnoteikumus bez darba palikušajiem iedzīvotājiem uzsākt uzņēmējdarbību, samazināt administratīvās prasības un vienkāršot nodokļu un iemaksu noteikšanas kārtību mikrouzņēmumiem. Līdz ar to šī likuma sākotnējais mērķis nebija ievērojami palielināt budžeta ienākumus, bet gan kā atbalsts iedzīvotājiem uzsākt un attīstīt savu mazo uzņēmējdarbību.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā dažas stundas pēc Mikrouzņēmumu nodokļa likuma izmaiņu pieņemšanas ar lūgumu šos grozījumus neizsludināt pie Valsts prezidenta vērsās arī otra opozīcijas partija - "Saskaņas centrs".

ZZS lūdz nodot otrreizējai caurlūkošanai arī grozījumus likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz no 2014.gada 1.janvāra ieviest tā saukto "valdes locekļa nodokli" – pienākumu uzņēmumiem, kuriem iepriekšējā gadā apgrozījums sasniedza 11 000 eiro, maksāt sociālo nodokli no minimālās algas par valdes locekļiem, kas nesaņem uzņēmumā atalgojumu.

ZZS norāda, ka, ieviešot šādus grozījumus, tiks iznīcināta liela daļa jauno uzņēmēju, kurus šobrīd valsts atbalsta, veidojot biznesa inkubatorus, grantu atbalsta programmas, nodrošinot mentorus u.c., tam tērējot valsts budžeta un Eiropas Savienības naudu, lai motivētu jaunus cilvēkus nodarboties ar uzņēmējdarbību. ZZS uzskata, ka nav pareizi radīt nodokļu sistēmu, kas nedod iespēju šo biznesu izveidot un nostabilizēt. Ar grozījumiem būtībā tiek radīti priekšnoteikumi tam, lai jaunā uzņēmējdarbība kļūst tikai par turīgu cilvēku privilēģiju.

Tāpat ZZS lūdz neizsludināt Saeimā otrajā lasījumā steidzamības kārtā pieņemtos grozījumus Dabas resursu nodokļu likumā, kas cita starpā paredz jaunu personu grupu, kurai ir jāmaksā dabas resursu nodoklis, - tie ir tādu HES īpašnieki, kuru elektrostaciju jaudas nepārsniedz 2 MW.

ZZS deputāts Raimonds Vējonis pauž, ka šo grozījumu mērķis ir nevis rūpes par vides aizsardzību, dabas resursu saudzīgu izmantošanu un ilgtspējīgu attīstību, bet gan atsevišķu politiskā procesa dalībnieku īstermiņa interešu īstenošana.

ZZS lūdz Valsts prezidentu neizsludināt arī grozījumus Likumā par ostām, kas paredz no 2014.gada 1.janvāra ostas maksas aplikt ar papildu maksājumu valsts budžetā.

ZZS uzskata, ka šie grozījumi tika nepamatoti iekļauti 2014.gada valsts budžeta likumprojektu paketē, un attiecīgās normas spēkā stāšanās laiks nopietni apgrūtina ostu pārvalžu darbu un budžeta pieņemšanu.

ZZS deputāts Uldis Augulis uzskata, ka ostu pārvalžu "aplikšana ar neskaidriem un nepamatotiem maksājumiem apdraud vienu no Latvijas ekonomikas pamatnozarēm – tranzītu". "Papildu finanšu sloga uzlikšana ostu pārvalžu budžetiem samazina publiskās infrastruktūras attīstības iespējas ostās un Latvijas ostu starptautisko konkurētspēju laikā, kad konkurence par kravām šajā reģionā strauji palielinās. Tas negatīvi atsauksies ne tikai uz ostu uzņēmumiem, bet skars arī Latvijas dzelzceļu un autopārvadātāju biznesu," paredz Augulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!