Foto: LETA

Gandrīz 18 000 iedzīvotāju, kuriem gada ienākumu deklarācija par 2018. gadu bija jāiesniedz obligāti, joprojām to nav izdarījuši, ceturtdien, 26. decembrī, intervijā Latvijas Radio pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Viņa arī informēja, ka tostarp ir iedzīvotāji, kuriem nodokļu parāds pārsniedz 10 000 eiro.

"Pēc pēdējās mūsu rīcībā esošās informācijas, 17 800 iedzīvotāji, kuriem nodokļu reformas rezultātā ir radies parāds, nav iesnieguši deklarācijas un veikuši šo starpības samaksu," teica Jankova, piebilstot, ka sākotnēji pienākums obligāti iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu un samaksāt radušos nodokļu starpību bija 80 000 iedzīvotāju.

Viņa atzina, ka tādējādi joprojām ir diezgan daudz personu, kuras nav iesniegušas deklarācijas, neskatoties uz to, ka VID vairākas reizes ir mēģinājis sazināties ar attiecīgajām personām gan Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), gan telefoniski, gan arī ar vēstuļu palīdzību.

"Jāapzinās, ka mūsu uzaicinājumu ignorēšana neatbrīvo personu ne no pienākuma iesniegt ienākumu deklarāciju, ne no pienākuma samaksāt radušos nodokļu starpību," sacīja Jankova, piebilstot, ka starp parādniekiem ir iedzīvotāji, kuru parāds pārsniedz 5000 eiro un arī 10 000 eiro.

Jankova arī uzsvēra – kamēr persona nav iesniegusi deklarāciju un parāds nav nomaksāts, par katru parāda dienu tiek rēķināti soda procenti.

Jau vēstīts, ka par 2018. gadu obligāti gada ienākumu deklarācijas bija jāiesniedz arī tiem iedzīvotājiem, kuriem saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā.

Vienlaikus, ja persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu un turpmākajiem gadiem, konstatē, ka aprēķinātā nodokļa piemaksas summa nepārsniedz vienu eiro, to neuzskata par nodokļa parādu un valsts budžetā tā nav jāiemaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!