Foto: LETA

Ja valdība ceturtdien lems pagarināt dažādus ierobežojumus un prasības, kas apgrūtinās darbību dažādām tautsaimniecības nozarēm un daudziem uzņēmumiem, tad pretī ir jābūt adekvātam atbalstam, preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Galvenie krīzes atbalsta mehānismi ir dīkstāves pabalsti, algu subsīdijas un atbalsts apgrozāmajiem līdzekļiem. Interese par tiem ir diezgan liela, vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku pieteikušies dīkstāves pabalstiem, apgrozāmo līdzekļu atbalstam pieteikušies 890 uzņēmumi, informēja Vitenbergs, aicinot uzņēmumus, kas nonākuši grūtībās, pieteikties šim atbalstam.

"Šajā brīdī plānots pagarināt termiņus šiem atbalsta rīkiem, un gribētu aicināt kolēģus paplašināt to tvērumu, kā kritēriju ieviešot iepriekšējā gada apgrozījuma kritumu, lai pieteikties un saņemt līdzekļus varētu arī uzņēmumi, kuriem labi gāja pirms Covid-19 pandēmijas, bet, tai vēršoties plašumā, situācija pasliktinājusies. Aicināšu darba grupā diskutēt par šiem atbalsta mehānismiem," saka Vitenbergs.

Kā jaunu instrumentu EM sagatavojusi priekšlikumu piešķirts uzņēmumiem atbalstu nomas maksas segšanai, lai valsts varētu palīdzēt uzņēmumiem, kuru darbība ir būtiski ierobežota vai kuri vispār nevar strādāt.

"Ceru, ka kolēģi atbalstīs šo priekšlikumu, un palīdzēs segt šīs izmaksas, kas veido nozīmīgas izmaksas uzņēmumu kopējās izmaksās," saka Vitenbergs.

Tāpat viņš informēja, ka šodien EM pārstāvji prezentēja arī nākotnes instrumentus, kas ir gatavi un gaida brīdi, kad Covid-19 situācija kļūs mierīgāka.

"Tas ir atbalsts lielajiem pasākumu organizētājiem, kas varētu palīdzēt atdzīvināt tūrisma nozari, pievilinot tūristus un ir arī indikācijas, ka arī citas valstis par šo domā. Paredzams, ka būs liela cīņa par šiem lielajiem starptautiskajiem pasākumiem, un ir svarīgi, ka esam gatavi pirmie startēt un šos pasākumus uz Latviju atvilināt," sacīja ekonomikas ministrs.

Tāpat ir svarīgi turpināt atbalsta programmu eksportspējīgajiem uzņēmumiem, šo programmu EM ieviesa pavasarī. Toreiz bija liela interese no šiem ekonomikai svarīgajiem uzņēmumiem, kas cieta no Covid-19 ietekmes, jo ir mainījušās piegāžu ķēdes vai sadarbības partneri mainījuši stratēģiju vai pārtraukuši darbību. Šiem uzņēmumiem jāpalīdz, jo uz eksportu balstās Latvijas ekonomika. Oktobris un novembris bija rekordmēneši eksportā Latvijas vēsturē un svarīgi šo virzību nepazaudēt, uzsvēra Vitenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!