Foto: LETA
Sestdien, 4. jūnijā, plkst.19, Rīgā, Baumaņa skvērā notiks akcija "(nepieeja)mājas", kurā aktīvisti aicinās valdību risināt Latvijas mājokļu problēmas — augošās cenas, enerģijas krīzi un bēgļu izmitināšanu, infromēja pasākuma organizatori — jaunatnes organizācijas "Protests" pārstāvji.

Akcija norisināsies Eiropas Zaļās partijas (EZP) Padomes tikšanās laikā — tā šogad notiek Rīgā, tāpēc akciju apmeklēs arī Eiropas Savienības un tās dalībvalstu politiķi.

“Latvijā jau ilgstoši mājokļu cenas un īre aug straujāk par cilvēku ienākumiem. Tā ir izplatīta problēma daudzās valstīs, taču Latvija valsts līmenī mājokļu politiku pat īsti neplāno, risinājumi netiek meklēti. Šogad uz to vairs nevar pievērt acis, jo cenas pieaugs arī bēgļu izmitināšanas dēļ un dzīvošanu dārgāku padara enerģijas krīze,” stāsta "Protesta" pārstāvis Niks Derums.

Akcijas organizatori atzīmē, ka Latvija Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū izceļas ar mūsdienu prasībām nepiemērotu mājokļu fondu — trešā daļa iedzīvotāju dzīvo pārapdzīvotības apstākļos. "Protesta" pārstāvji norāda, ka OECD arī iepriekš uzsvērusi, ka Latvijā ir ļoti liels “nesasniegtais vidusslānis” — 44 % iedzīvotāju, kas nekvalificējas sociālajam pabalstam un nevar arī saņemt hipotekāro kredītu sava mājokļa iegādei. Viņi spiesti atrast mājokli nelielajā īres tirgū, kas bieži nozīmē pārmērīgi augstas izmaksas vai dzīvi sliktos apstākļos.

“Bēgļu izmitināšana vēl vairāk pacels īres cenas — no tā cietīs gan viņi, gan mēs. Nepieciešams gan papildu atbalsts bēgļiem, gan stratēģisks kopējās mājokļu politikas redzējums. Mēs vairs nevaram atļauties, ka mājokļi tiek ilgstoši pamesti nelietoti. Progresīvam nekustamā īpašuma nodoklim jānodrošina, lai tukši mājokļi būtu finansiāli neizdevīgi,” sacīja aktīvists. “Jāpalielina arī mājokļu piedāvājums — nepieciešami ieguldījumi sociālajos un pašvaldības īres mājokļos, atbalsts mājokļu kooperatīviem un publiskā un privātā partnerība. Valdībai no šiem rīkiem jāveido valsts mājokļu politika," uzskata akcijas organizatori.

Akcijā ar uzrunām uzstāsies Eiropas Parlamenta deputāts Ernests Urtasuns ("Zaļie"/EBA), biedrības “Zaļā brīvība” pārstāve Krista Pētersone un ekonomists Kaspars Briškens.

Pasākuma organizatori aicina cilvēkus ierasties ar guļammaisiem, lai uz brīdi tajos apgultos, tā simbolizējot mājokļu krīzes galējo saasinājumu — bezpajumtniecību. Savukārt akcijas noslēgumā notiks neliels gājiens ap Ministru kabineta ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!