Foto: F64

Šodien finanšu ministra Jāņa Reira (V) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) tikšanās laikā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdi panākta vienošanās par nākamā gada finansējuma sadalījumu vietvarām, sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece Jolanta Plūme.

FM sestdien iepazīstināja LPS pārstāvjus ar piedāvājumu finanšu izlīdzināšanai 2015.gadā, un to pieņēmušas visas pašvaldību grupas - gan republikas pilsētas, gan arī novadi. Tagad FM speciālisti iestrādās vienošanos normatīvos.

Plūme vērtēja, ka panāktā vienošanās ir "vēsturisks moments", un pauda pārliecību, ka LPS sākusi strādāt konstruktīvi.

FM priekšlikums paredz, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanai nākamgad tiks novirzīti 36,5 miljoni eiro.

FM piedāvājums veidots, lai īpaši atbalstītu pašvaldības ar viszemākajiem ieņēmumiem un lai nodrošinātu līdzsvarotu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām 2015.gadā, tādējādi mazinot reģionālo nevienlīdzību finanšu resursu pieejamības ziņā. Priekšlikumi paredz mainīt pašvaldību finanšu izlīdzināšanas finanšu nepieciešamības sadalījumu starp republikas pilsētām un novadiem no 47% pret 53% uz 48% pret 52%. Tāpat paredzēta papildu dotācija četru republikas pilsētu pašvaldībām ar zemākiem vērtētiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, lai nodrošinātu vērtētos ieņēmumus 500 eiro apmērā uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Šīs republikas pilsētas ir Liepāja, Rēzekne, Jēkabpils un Daugavpils.

Paredzētas arī papildu dotācijas novadu pašvaldībām. Novadu finanšu nepieciešamībai 99% apmērā dotācija būs 18,3 miljoni eiro, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas dotācija - 12,1 miljons eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!