Foto: LETA

Summāri 2018.gada valsts budžets ir labs, tomēr Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS) kā valdības sociālajam partnerim ir bažas par panākto vienošanos īstenošanu dzīvē, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Baldzēns atzina, ka diskusijas par nākamā gada valsts budžeta veidošanu bijušas ļoti aktīvas, jo izrunāti vairāki būtiski jautājumi un panāktas svarīgas vienošanās par darba samaksas palielināšanu vairākās nozarēs. Tomēr viņš pauda bažas, ka viss pēdējā brīdī varētu mainīties un kādu no iepriekš panāktajām vienošanām budžeta paketē neiekļaus.

"Nevaram noliegt, ka darbs pie budžeta ir bijis veiksmīgs, sarunās esam spēruši zināmus piekāpšanās soļus, lai tiktu īstenotas iecerētās reformas, bet panākta būtiska vienošanās par darba samaksas paaugstināšanu," piebilda Baldzens.

Jau ziņots, ka otrdien Ministru kabinets plāno pabeigt darbu pie 2018. gada budžeta, liecina Ministru kabineta dienaskārtībā ietvertie jautājumi.

Valdības dienaskārtībā ietverti vairāki ar budžetu saistīti likumprojekti, tostarp likumprojekts "Par valsts budžetu 2018. gadam", likumprojekts "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" un "Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāna projekts 2018. gadam".

Tāpat valdība izskatīs Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus "Valsts sociālo pabalstu likumā".

Saeimā ar valsts budžetu saistītos likumprojektus paredzēts iesniegt rīt, 11. oktobrī.

Jau ziņots, ka 2018. gada budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā, teikts nākamnedēļ izskatīšanai valdībā iesniegtajā Finanšu ministrijas sagatavotajā likumprojektā "Par valsts budžetu 2018.gadam".

Salīdzinot ar 2017. gada prognozētajiem ieņēmumiem, nākamgad budžeta ieņēmumi būs par 684 miljoniem eiro lielāki, savukārt izdevumi augs par 583 miljoniem eiro. 2017. gada valsts budžeta plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Maksimālais valsts parāds 2018. gada beigās plānots 10,25 miljardu eiro apmērā, iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 2018. gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā. Nākamgad pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts būs 1% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!