Foto: stock.xchng

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) neatbalsta ideju par "aplokšņu algu" saņēmēju sodīšanu, un vērtē to kā sasteigtu un nepārdomātu.

 "Cīņu ar "aplokšņu algām" mēs neesam uzsākuši no pareizā gala, jo visu laiku runājam par sodīšanu un "izķeršanu", bet nerunājam par to, kādēļ šīs "aplokšņu algas" rodas un kāpēc darba devējiem ir izdevīgi maksāt algas "aploksnēs". Bieži vien arī darbiniekiem ir izdevīgi šādas algas saņemt. Tāpēc pirmāmkārtām vajadzētu valsts līmenī diskutēt par cēloņiem: ir jāpārskata visi likumi, kas nosaka nodokļu apjomu un citas lietas, kas saistītas ar algu izmaksu. Ja liela daļa darba devēju pasaka, ka viņi nevar nodokļus samaksāt, tad ir jāatrod izeja no šādas situācijas. Tikai tad, kad visi sapratīs, par ko un kāpēc viņi maksā nodokļus, tad droši vien šī problēma tiks atrisināta," norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

LBAS amatpersonu izteikto ideju par darbinieku sodīšanu ar kriminālsodu uzskata ļoti vieglprātīga.

Turklāt, kā atgādina LBAS, tie gadījumi, kad darbinieks darba devējam prasa maksāt algu aploksnē ir ļoti reti, lielākoties noteikumus tomēr nosaka darba devējs.

LBAS jurists Kaspars Rācenājs uzsver: "Prakse liecina, ka darbinieki ne jau aiz laba prāta saņem "aplokšņu algas".  Viņiem pārsvarā tiek norādīts - vai nu jūs piekrītat, vai - re, kur ir durvis! Pirms vairākiem gadiem ideju par darbinieku sodīšanu VID neatbalstīja, jo radās pamatotas bažas, ka darbinieki ar darba devējiem sāks par to vienoties, un darbinieki paši būs ieinteresēti slēpt šīs "aplokšņu" algas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!