Foto: F64

Atbildība par nodokļu politikas reformas atlikšanu gulstas uz partijas "Vienotība" pleciem, uzskata Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Politiķis uzsvēra, ka "Vienotības" lēmums neatbalstīt nodokļu reformas pamatnostādnes norāda uz ļoti nopietnām domstarpībām šī politiskā spēka vidū. Viņš atgādināja, ka reformas plāns tika konceptuāli skatīts sanāksmēs un darba grupās, kurās piedalījās arī "Vienotības" pārstāvji, tāpat plāns tika pārrunāts ar partijas ministriem.

"Visu laiku bija pozitīvs skatījums. Tagad, kad jautājums nonāca līdz "Vienotības" politiskajai elitei, kas nav pārstāvēta valdībā, darba grupās, tiek pieņemts politisks lēmumu reformu neatbalstīt," secināja Brigmanis.

Viņš uzsvēra, ka ar šādu lēmumu tiek piebremzēti visi jautājumi, kas ir būtiski iedzīvotājiem saistībā ar nodokļu politiku.

"Tas ir "Vienotības" politisks lēmums, kuru pieņēma attiecīgas partijas institūcijas. Tas ir nopietns signāls, ka daudzas lietas tiek apturētas. Atbildība par reformas atlikšanu gulstas uz "Vienotības" pleciem," norādīja politiķis.

Brigmanis pārliecināts, ka ZZS no savas puses ir izdarījusi visu - runājusi ar arodbiedrībām, darba devēju organizācijām, taču tagad ir būtiski saprast, ko ar šādu soli vēlas panākt "Vienotība". Brigmanis uzsvēra, ka pašlaik "Vienotībai" būtu jānāk klajā ar savu redzējumu par to, kādai tad būtu jābūt nodokļu politikas reformai.

"Ja "Vienotības" lēmums balstīts uz konkrētām iebildēm, manuprāt, būtu ļoti labi, ja partijas vadība, piemēram, sasauktu preses konferenci un pateiktu, ka ir jādara tā vai šitā. Mēs neesam greizsirdīgi - galvenais, lai valstij ir labāk," teica Brigmanis.

Viņš norādīja, ka, pateicoties "Vienotības" pozīcijai, vismaz pašlaik izslēgta arī diskusija par konkrētām likumdošanas iniciatīvām jau Saeimas līmenī. Brigmanis vairākkārt uzsvēra, ka "Vienotībai" ir skaidri jāpasaka, vai tā vispār vēlas, lai šāda reforma notiktu.

"Vai "Vienotība" vispār to [reformu] grib? Kad vēlas to īstenot? Varbūt viņi vispār nevēlas, lai tāda reforma būtu," minēja Brigmanis.

Jautāts, vai koalīcijas partnera pozīcija neiezīmē satricinājumu valdošo partiju vidū, Brigmanis to noliedza. Viņš norādīja, ka jautājums par nodokļu reformu jebkurā gadījumā paliks dienaskārtībā, taču tam ir nepieciešams koalīcijas partiju atbalsts. "Šādu reformu vieni paši nevaram iznest - pat par visām varītēm vieni paši to nevaram izdarīt," secināja politiķis.

"Ja "Vienotība" nevēlas īstenot reformu, tad mums jāsaprot, ko "vienotība" grib," teica Brigmanis.

Kā ziņots, "Vienotība" neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, kamēr tās nebūs kvalitatīvi izstrādātas. Kā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) paziņoja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa un partijas līderis Andris Piebalgs pauda, ka "Vienotība" atbalsta šo valdību, neskatoties uz šādu lēmumu, politiskais spēks atbalsts pašreizējo valdību.

Kučinskis norādīja, ka nodokļu reformas pamatnostādņu projekts no rītdienas valdības sēdes darba kārtības netiks izslēgts. Vienlaikus gan viņš atzina, ka tā pieņemšanai vajag koalīcijas atbalstu. Premjeram esot nepieciešama lielāka skaidrība par "Vienotības" pozīciju šajā jautājumā.

Iepriekš Kučinskis apgalvoja, ka, lai izvairītos no jautājuma aktualizēšanas par valdības stabilitāti, valdībā šonedēļ tiks pieņemta nodokļu politikas pamatnostādņu pakete, lai gan par atsevišķiem jautājumiem diskusijas noteikti turpināsies.

Otrdienas rītā uz Latvijas Televīzijas jautājumu, kas notiks, ja valdība nespēs vienoties par nodokļu reformas jautājumu un vai šim gadījumam ir arī plāns B, premjers atbildēja, ka tāda plāna noteikti nav. Tāpēc, lai neeskalētu jautājumu par valdības stabilitāti, pamatnostādņu pakete tiks pieņemta, vēl šorīt pauda valdības vadītājs.

"Politikā esmu pietiekami ilgi un zinu, kas notiek gadījumos, kad valdība nespēj vienoties jautājumos par nodokļiem un budžetu," piebilda Kučinskis, tomēr atkārtoti uzsvēra, ka šoreiz galvenais ir nodokļu reformas paketes apstiprināšana, bet neskaidros jautājumus varēs izdiskutēt pēc tam.

Jau ziņots, ka partija "Vienotība" otrdien iztaujāja Kučinski par iecerēto nodokļu reformu, jo politiskajām spēkam par to bija vairāki neatbildēti jautājumi.

Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nodeva nodokļu reformas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam projektu. FM cerēja tās izskatīt un atbalstīt Ministru kabineta sēdē jau pagājušajā nedēļā, tomēr "Vienotības" dēļ šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz 3.maiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!