Foto: LETA
Lēmums noteikt nozares, kurās mikrouzņēmumu darbība turpmāk tiks aizliegta, ir kļūda, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

Uzņēmēji atzinīgi vērtē mikrouzņēmuma nodokļa likmes saglabāšanu 9% apmērā, taču pauž bažas par neziņu, kas saistīta ar nākotni - kādā apmērā tiks noteikta sociālā iemaksa par katru mikrouzņēmuma darbinieku un kurās nozarēs sīkbiznesa darbība tiks liegta.

"Lēmums noteikt nozares, kurās mikrouzņēmumu darbība turpmāk tiks aizliegta, viennozīmīgi ir kļūda," uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, skaidrojot, ka šāds solis radīs papildu administratīvo slogu gan valstij, īpaši Valsts ieņēmumu dienestam, gan uzņēmējiem. Turklāt daļai šajās nozarēs strādājošu uzņēmumu, nespējot pielāgoties darbībai "parastā" SIA režīmā, var nākties darbību izbeigt.

Endziņš norāda, ka obligātās minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas (OMSAI) noteikšana par katru nodarbināto ir pareizs solis, tomēr svarīgi, kāds būs tās apmērs.

"Ja likme tiks noteikta no minimālās algas, šis būs nāves spriedums pašiem mazākajiem mikrouzņēmumiem," viņš min. Saskaņā ar LTRK sniegto informāciju vidējais mikrouzņēmumā nodarbināto skaits ir 2,5 darbinieki, ikmēneša sociālo iemaksu apmērs par vienu darbinieku - aptuveni 120 eiro. Līdz ar to uzņēmumam ar gada apgrozījumu 7000 eiro sociālajām iemaksām būs jāatvēl 3600 eiro, bet algām un citiem ikgadējiem izdevumiem uzņēmumā paliek vien 3400 eiro, kas nenodrošina iespēju strādājošajiem izmaksāt pat ne pusi no ikmēneša minimālās algas, nerēķinot citus uzņēmuma tēriņus.

"Atkal likumdevējs radījis pilnīgi neprognozējamu nodokļu politikas situāciju - mikrouzņēmēji nezina, ar kādu likmes apmēru rēķināties 2016.gadā - 9%, ja atbildīgās nozaru ministrijas paspēs noteikt OMSAI apmēru vai 13%, ja mājas darbi netiks izpildīti, nākamgad stāsies spēkā iepriekš likumā nostiprinātās mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugums," sašutumu pauž LTRK vadītājs. Tāpat par savu nākotni neesot droša virkne pakalpojumu sniedzēju, kuru nozares pieminētas sarunās Saeimas komisiju sēdēs.

Jau vēstīts, ka pirmajos trīs darbības gados mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 9%, bet nodokli varēs maksāt vien noteiktās nozarēs strādājošie, paredz Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!