Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ministru kabinets ceturtdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumus par nepieciešamo finansējumu augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu.

Šajā gadā ministrijām būs nepieciešami 117,2 miljoni eiro, bet nākamgad – 95 miljoni eiro, kopējai summai sasniedzot 212,3 miljonus eiro.

Galvenais šo projektu mērķis ir nodrošināt nodarbinātību un veidot investīciju projektus, kurus iespējams izmantot nākotnē, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs. Vienlaicīgi viņš sacīja, ka šo projektu īstenošana arī nepārkarsēs tirgu, jo FM tos vērtējusi arī, ņemot vērā aspektu, lai nebūtu tirgus pārkaršana un tā nenovestu pie nepamatota cenu sadārdzinājuma.

9. martā vairākas no tām iesniedza precizētu informāciju par nepieciešamo finansējumu augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu, kā arī ziņojuma sagatavošanas laikā veikti precizējumi, ņemot vērā papildu sniegto informāciju.

Informāciju ar priekšlikumiem iesniedza arī Ekonomikas ministrija, tomēr tās pieprasījumā iekļautie pasākumi bija atbalsta pasākumi nevis investīcijas. Arī Labklājības ministrijas iesniedza informāciju par nepieciešamo finansējumu infrastruktūras sakārtošanai valsts sociālās aprūpes centros un sociālās integrācijas valsts aģentūrā, par kuriem Labklājības ministrijai jāsniedz kopējais redzējums un jautājums jāpiesaka risināšanai ikgadējā valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu sagatavošanas procesā.

Ārlietu ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 1,1 miljonu eiro apmērā, pārbūves veikšanai Latvijas valsts īpašumā Parīzē, kurā ir izvietota Latvijas Republikas vēstniecība Francijā un Latvijas Republikas pastāvīgā pārstāvniecība OECD.

Iekšlietu ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 27,3 miljonu eiro apmērā pasākumam "Infrastruktūras attīstības projektu īstenošana iekšlietu nozarē", tajā skaitā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo ēku būvniecībai, kā arī ēkas iegādei un pārbūvei Valsts policijas vajadzībām.

Izglītības un zinātnes ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 28,482 miljonu eiro apmērā būvdarbiem augstas gatavības Izglītības un zinātnes ministrijas resora izglītības attīstības projektiem, kā arī līdz 5,178 miljoni eiro pieprasīti Kultūras ministrijas profesionālās izglītības iestādēm. Tā kā izglītības nozarē ir aktuāli vēl vairāki investīciju projekti, kas atbilst šajā ziņojumā minētajiem nosacījumiem, tad Izglītības un zinātnes ministrija sagatavos un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā papildu projektus 7,29 miljonu eiro apmērā.

Satiksmes ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 55 miljoniem eiro apmērā autoceļu projektu īstenošanai, atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas informatīvā ziņojuma "Par investīciju programmas valsts autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā īstenošanu" minētajam. VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (Satiksmes ministrija) nodrošinās iepirkumu procedūru valsts autoceļu atjaunošanas projektiem, kuru īstenošanas termiņš ir 2021. gads.

Tie ir ceļu nozares projekti, kas ilgi gaidījuši savu īstenošanu, un identificēti tie, kas būs visvairāk nepieciešami saistībā Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu, sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Tieslietu ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 5,46 miljonu eiro apmērā Vienota Valsts tiesu ekspertīžu centra izveidei.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 54,3 miljonu eiro apmērā pašvaldību augstas gatavības pakāpes investīciju projektiem, kas īstenojami atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai par nosacījumiem augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanai valsts līdzfinansējuma saņemšanai, par investīciju projektu izskatīšanu un finansējuma piešķiršanu, kuru izstrādās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ņemot vērā tās sagatavoto grozījumu Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kā arī nepieciešamo finansējumu Rīgas Austrumu maģistrāles posma otrās kārtai.

Kultūras ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 17,29 miljonu eiro apmērā kultūrizglītības iestādēm, profesionālās mākslas iestādēm un mantojuma iestādēm, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija pieprasījusi 5,178 miljonus eiro.

Veselības ministrija pieprasījusi līdzekļus līdz 18,2 miljonu eiro apmērā ārstniecības iestāžu vēsturisko korpusu atjaunošanai, energoefektivitātes paaugstināšanai, renovācijai, infrastruktūras uzlabošanai, kā arī IT sistēmu risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!