Foto: LETA

Lai novērstu uzņēmēju bankrotus, Latvijā ir jāatjauno maksātnespējas moratorijs, kas tika pārtraukts 1.septembrī, Jaunās konservatīvās partijas "Youtube" kanālā paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Bordāns sacīja, ka pavasara krīzes periodu Latvijai izdevās pārvarēt salīdzinoši veiksmīgi, un pasaules līmenī Latvijai un citām Baltijas valstīm bija vieni no zemākajiem saslimšanas ar Covid-19 rādītāji.

Pēc politiķa vārdiem, iespējams, šis veiksmes stāsts cīņā ar vīrusu pavasarī daudzus iemidzinājis un sabiedrībā nostiprinājās pārliecība, ka vīrusu izdosies viegli uzvarēt arī otrajā vilnī. "Diemžēl statistika rāda, ka tā nav un saslimšanas pieaugums ir īpaši straujš. Šo slimību mēs spēsim uzveikt tikai tad, ja rīkosimies vienoti un saskaņoti," teica Bordāns.

Ministrs norādīja, ka krīzes smagumu nevar iznest tikai mazie un vidējie uzņēmēji, bet šajā procesā ir jāpiedalās arī valstij, jo tikai valsts varot dot skaidras garantijas, ka šo krīzi būs iespējams pārciest, neuztraucoties par savas iztikas pelnīšanu. "Veiksmīga ekonomiskā darbība varēs atsākties tikai pēc tam, kad slimības izplatīšanās būs pilnībā apturēta vai samazināta līdz kontrolējamam līmenim, kā tas bija vasarā," piebilda Bordāns.

Bordāns paziņoja, ka ir sagatavojis vairākus priekšlikumus, lai cilvēki saslimstot nebaidītos palikt mājās un nenāktu uz darbu. Ministrs pauda nostāju, ka valstij ir jāuzņemas slimības lapas apmaksāšana jau no pirmās slimības dienas, jo tas būtiski samazināt vīrusa attīstības tempus un sniegs finansiālu atbalstu uzņēmējiem.

"Tāpat būtu nepieciešams Covid-19 pabalstu atjaunošana tām nozarēm, kuras visvairāk skārusi pēdējā mēneša laikā ieviestie ierobežojumi, piemēram, bērnu ārpusklases pasākumu organizatori un tamlīdzīgi," sacīja Bordāns.

"Līdzīgi kā pavasarī būtu nepieciešams apturēt to iestāžu darbību, kuras krīzes situācijas laikā nenes sabiedrībai pievienoto vērtību, bet paātrina vīrusa izplatīšanos," sprieda Bordāns, kā piemēru minot azartspēļu zāles.

Tāpat ministrs aicināja komercbankas būt pretimnākošām un piešķirt kredītu brīvdienas klientiem vismaz līdz nākamā gada pavasarim.

Bordāns pauda viedokli, ka valstij jāatbalsta trūcīgie iedzīvotāji. "Valdībai būtu jāizvērtē iespēja noteikt, ka minimāla alga netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!