Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.augusta, nevis no 1.jūlija, kā bija plānots iepriekš.

Par budžetā iegūtajiem līdzekļiem plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klašu skolēniem.

Salīdzinot ar konceptuāli atbalstīto likumprojektu, tagad atbalstītas vairākas izmaiņas, tostarp deputāti vienojās noteikt akcīzes likmes tikai 2015.gadā, nevis turpmākajiem trim gadiem.

Otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1.jūlija palielināt par 22,6%, bet nodokļa likme vīnam pieaugs par 9,3%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem.

Starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% akcīzes nodoklis no jūlija tiks palielināts par 9,3%, bet, ja spirta saturs ir virs 15% un zem 22%, akcīzes nodoklis pieaugtu par 10,4%.

Spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem likmes kāpums no šā gada jūlija paredzēts par 1,7%.

Likumprojekts arī paredz, ka akcīzes nodokļa likme sidram netiks samazināta.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pauda gandarījumu, ka nodokļa likme sidram netiks samazināta. Tāpat viņš vērsa uzmanību uz plānu akcīzes nodokli palielināt arī turpmāk, taču uzsvēra, ka tas neatbrīvo atbildīgās institūcijas no pienākuma mazināt nelegālā alkohola apriti.

Izmaiņu spēkā stāšanās termiņš no 1.jūlija līdz 1.augustam atlikts, ņemot vērā alkohola ražotāju un Saeimas Juridiskā biroja iebildumus par īso termiņu, kas atliktu izmaiņu ieviešanai.

"1.jūlijs ir tepat pie sliekšņa, un, ja likumu izsludina 28.jūnijā, paliek tikai divas dienas, lai izmaiņas ieviestu dzīvē," iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē klāstīja Latvijas alus darītāju asociācijas pārstāvis Pēteris Liniņš, aicinot pārejas periodu pagarināt līdz 1.augustam. Priekšlikumam pievienojās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju asociācijas pārstāvji.

Plānotie papildu ieņēmumi no akcīzes nodokļa palielināšanas šā gada budžetā ir  4,1 miljons eiro. Savukārt 4. klases skolēnu brīvpusdienām no 1.septembra nepieciešami 1,8 miljoni eiro.

Likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā Saeima varētu skatīt šā gada 18.jūnijā.

Jau vēstīts, ka konceptuāli atbalstītais likumprojekts paredzēja likmi palielināt trīs reizes - šā gada 1.jūlijā, 2016.gada 1.aprīli un 2017.gada 1.aprīlī. Līdz ar to bija iecerēts samērot gan valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, un nodrošināt papildu ieņēmumus pamatbudžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!