Foto: LETA
Pretēji iepriekšējiem solījumiem 2011.gada budžeta konsolidācijā no nepieciešamajiem 280 miljoniem latu tikai aptuveni trešdaļu iegūt uz ieņēmumu palielināšanas jeb "nodokļu pasākumu" rēķina, tagad valdība plāno ieņēmumus palielināt par 140 miljoniem latu jeb aptuveni 50% no konsolidācijas apmēra.

Izdevumus plānots samazināt par aptuveni 90 miljoniem latu, bet vēl aptuveni 44,9 miljonus latu plānots iegūt, tāpat kā līdz šim novirzot otrā pensiju līmeņa uzkrājumiem 2% no samaksātā sociālā nodokļa, bet 6% - sociālajā budžetā.

Valdība plāno, ka nākamā gada budžeta deficīts nepārsniegs 5,6% no iekšzemes kopprodukta jeb aptuveni 737,3 miljoni latu.

Ar šādiem budžeta projekta priekšlikumiem valdības un Finanšu ministrijas pārstāvji sestdienas rītā iepazīstināja sociālos partnerus Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Valdības pārstāvji sēdē skaidroja, ka starptautiskie aizdevēji nav piekrituši ieskaitīt konsolidācijas pasākumos pensiju 2.līmeņa uzkrājumiem novirzāmā nodokļa apmēra samazinājumu no pašreizējiem 2% līdz 1% vai 0,5%. Tāpēc nākamgad nav plānots mainīt šo proporciju un fondēto pensiju 2.līmenī tāpat kā līdz šim ieskaitīs 2% no nomaksātā sociālā nodokļa.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis pieļāva iespēju, ka būs jāmazina arī veselības jomas valsts pārvaldes izdevumi, taupot uz administratīvā aparāta, nevis uz pašu medicīnas funkciju rēķina.

Jau ziņots, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem panākta vienošanās par budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanu jeb konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā. Vienošanās arī paredz, ka Latvijas budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 6% no IKP. Jaunās Valda Dombrovska ("Vienotība") valdības deklarācijā nav noteikts precīzs budžeta konsolidācijas apmērs, kā arī svītrota sākotnēji projektā paredzētā apņemšanās trešdaļu no konsolidācijas panākt "ar nodokļu pasākumiem", bet divas trešdaļas – uz izdevumu samazināšanas rēķina.

Tāpat pretēji iepriekš paustajai apņēmībai celt tikai patēriņa nodokļus un nepalielināt nodokļu slogu darbaspēkam, piektdien valdība nāca klajā ar ieceri par vienu procentpunktu – no 26% uz 25% - samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču palielināt sociālo nodokli, ko maksa darba ņēmējs, no 9% uz 11%. Par šo priekšlikumu valdība vēl lenms sestdien, jo pret to iebilst Zaļo un Zemnieku savienība.

Valdība arī nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes – no 10% uz 12%. Savukārt elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto kā tas ir pašlaik.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!