Foto: AFI
Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja opozīcijas iesniegtos grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz vēlēšanu gadā budžetu iesniegt Saeimā līdz 1.septembrim, tomēr neatbalstīja tam steidzamības piešķiršanu. Tas nozīmē, ka likumprojekts būs jāskata vēl divos lasījumos, kas var neizdoties šīs parlamenta sesijas laikā.

Deputāts Vents Armands Krauklis (TP) aicināja "būt drosmīgiem" un atbalstīt steidzamību, lai valdība nevarētu vilcināties. Savukārt Kārlis Šadurskis aicināja būt "ne tikai drosmīgiem, bet arī saprātīgiem", jo tik pretrunīgu likumu skatot pēc būtības tikai vienā lasījumā, pastāv bažas par tā kvalitāti. Par steidzamību nobalsoja 47 opozicionāri, pret bija 49 deputāti. Balsojumu izšķīra opozīcijā esošie Jānis Klaužs (TP) un Anatolijs Mackevičs (LPP/LC), kas nebalsoja.

Līdzīgi kā ceturtdien iepriekš notikušajā balsojumā par pieprasījumu ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL), arī par steidzamību opozicionāri aicināja pārbalsot, šoreiz to motivējot ar to, ka zālē neatradās Viktors Ščerbatihs (ZZS), lai gan balsotāju sarakstā viņš ir.

Lemjot par pārbalsošanu, balsis sadalījās 49 pret 49, tāpēc bija jābalso atkārtoti. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) aizrādīja, ka redz tukšus krēslus, tāpēc aicināja būt godīgiem un balsot tikai par sevi. Otrreiz par pārbalsošanu bija 47 deputāti, jo nebalsoja Martijans Bekasovs un Sergejs Fjodorovs (abi SC), pret – 49, līdz ar to par steidzamības piešķiršanu Saeima atkārtoti nelēma.

Par pašu likumprojektu nobalsoja 65 deputāti no opozīcijas un ZZS, pret bija 33 deputāti - no koalīcijas un ārpus frakcijām esošie. Opozīcijai arī izdevās panākt savu priekšlikumu iesniegšanas termiņu – 8.jūniju. Budžeta komisijas vadītājs Guntis Bērziņš rosināja to noteikt 16.jūnijā, dienu pirms šīs sesijas pēdējās plenārsēdes, taču tas tika noraidīts. Par to nobalsoja 48 pozīcijas un ārpusfrakciju deputāti, bet pret nobalsoja opozīcija un Anna Seile (PS), kopā 49 deputāti, jo Karina Pētersone (LPP/LC) atturējās. Arī par šo lēmumu tika iesniegts pieprasījums pārbalsot, taču, balsīm divreiz sadaloties 49 pret 49, tas tika noraidīts.

Debatēs "Jaunā laika" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aicināja LPP/LC un "Saskaņas centru" (SC) "apdomāties un neiet nestrādāt gribētāju pavadā". Grozījumus iesnieguši LPP/LC, SC un Tautas partijas deputāti.

Kārlis Šadurskis (PS) norādīja – nobalsojot par šo priekšlikumu, nebūs spēkā norma, ka budžets iesniedzams ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc jaunievēlētās Saeimas izveidotās valdības uzticības balsojuma. Opozīcija, ja tā nonāks pie varas, visticamāk, vēlēsies pārstrādāt Valda Dombrovska (JL) valdības iesniegto budžetu, ko pati būtu mēnesi kritizējusi, pieļāva Šadurskis, bet jaunā budžeta iesniegšanai termiņš vairs nebūs noteikts.

Karina Pētersone (LPP/LC) debatēs sacīja, ka tas nav politisks, bet gan valsts ilgtspējas jautājums, jo "visam atslēgas ir strukturālās reformas". "Neiedomāsimies, ka 1.septembrī mēs sagaidīsim visas budžeta pozīcijas, tā nenotiks," sacīja Pētersone, aicinot atbalstīt likumu 1.lasījumā, lai to varētu uzlabot.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš sacīja, ka frakcija "sekmēs [opozīcijas iesniegtā] likumprojekta tālāko virzību", bet pēc tam iesniegs savus priekšlikumus, kā budžeta iesniegšanas termiņu nosakot 1.oktobri. Viņš arī solīja, ka frakcija neatbalstīs steidzamības piešķiršanu likumprojektam.

Jau vēstīts, ka Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pagājušajā ceturtdienā atbalstīja nedēļu iepriekš parlamenta atbalstu guvušos opozīcijas iesniegtos grozījumus likumā par budžeta un finanšu vadību. Deputāti nolēma grozījumus virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Šobrīd likums paredz, ka Saeimas vēlēšanu gadā gadskārtējā valsts budžeta likuma projekts un vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību.

Martā TP frakcijas deputāti bija iesnieguši identiskus grozījumus, taču Saeimas sēdē Māris Kučinskis un Vents Armands Krauklis savus parakstus zem likumprojekta atsauca, tāpēc tas no darba kārtības tika izslēgts. Vēlāk šādu priekšlikumu iesniedza opozīcija, bet Saeima to divas reizes noraidīja, un opozīcija solīja to sniegt katru nedēļu līdz Saeimas kārtējās sesijas beigām jūnija nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!