Foto: LETA
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 3.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz ieviest saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, lai nodokļu maksātājiem vienkāršotu nodokļu nomaksu, informē Saeimas Preses dienests.

Vienkāršots nodokļa nomaksas risinājums paredzēts kā brīvprātīga iespēja nodokļu maksātājiem nodokļa nomaksā izmantot īpašu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu.

Saimnieciskās darbības ieņēmumu konts paredzēts, lai no saimnieciskās darbības gūtajiem ieņēmumiem aprēķinātu, ieturētu un uzskaitītu nodokļa maksājumus un pārskaitītu tos vienotajā nodokļu kontā. Šo iespēju varēs izmantot tikai tāda nodokļa aprēķināšanā un iekasēšanā, kuram tā izmantošanu paredz konkrētā nodokļa likums.

Izmantojot vienkāršoto risinājumu, vairs nebūs jāiesniedz attiecīgo nodokļu likumos paredzētās nodokļu un informatīvās deklarācijas, kā arī pašam nodokļu maksātājam nebūs jāaprēķina maksājamā nodokļa summa un jāveic nodokļa samaksa, paredz likumprojekts.

Plānots, ka par saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu nodokļu maksātājs varēs pieteikt kontu, kurš nav viņa pamatkonts un kurš ir atvērts kredītiestādē, kas saviem klientiem piedāvā šādu pakalpojumu. Vienu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu varēs izmantot dažādu nodokļu režīmu piemērošanai. Kontu varēs mainīt uz citu kontu tajā pašā vai citā kredītiestādē, nodrošinot vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma un nodokļa iekasēšanas nepārtrauktību.

Likumprojekts noteic vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma izmantošanas nosacījumus, darbības uzsākšanas, izbeigšanas un apturēšanas, kā arī izmaiņu veikšanas kārtību, kā arī gadījumus, kad VID jaunā risinājuma izmantošanu varēs arī atteikt.

Paredzot vienkāršotu nodokļu nomaksas iespēju, tiktu radīta motivējoša vide nodokļu samaksai, mazināts administratīvais slogs, ierobežota ēnu ekonomika, radīts moderns un uz jaunākajām tehnoloģijām balstīts nodokļu administrēšanas rīks, tādējādi sekmējot mazā biznesa attīstību, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Plānots, ka jauno risinājumu administrēs Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar kredītiestādēm, un nodokļa maksātājs vienkāršotajam risinājumam varēs pieteikties, iesniedzot iesniegumu VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Finanšu ministrijas informācija liecina, ka jaunās sistēmas ieviešanai un izmaiņu veikšanai esošajās VID informācijas sistēmās nepieciešami 800 tūkstoši eiro, norādīts anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!