Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) trešdien Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) iesniedzis nākamā gada valsts budžeta projektu un 2015.-2017. gada vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojektu.

Šī ir pirmā reize, kad Reirs nes budžeta portfeli uz Saeimu, un arī pirmā, kad to Saeimas priekšsēdētājas amatā saņēma Mūrniece. 

Budžeta prioritāte ir drošība - gan nacionālā, gan sociālā, uzsvēra Reirs. Savukārt Mūrniece  pauda pateicību, ka valdība spējusi budžetu sagatavot tik ātri.

Saeima jau šonedēļ plāno budžeta projektu gan nodot izskatīšanai komisijās, gan atbalstīt pirmajā lasījumā.

Paredzēts, ka 2015.gada konsolidētā budžeta ieņēmumi būs 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 7,471 miljardu eiro apmērā apmērā. Salīdzinot ar šā gada budžetā plānoto, ieņēmumi plānoti par 209 miljoniem eiro jeb 2,97% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 283 miljoniem eiro jeb 3,9%.

Budžeta deficīts 2015.gadā paredzēts 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), un turpmākajos gados to iecerēts mazināt – 2016.gadā līdz 0,9% no IKP, bet 2017.gadā līdz 0,8% no IKP.

Nākamā gada budžets veidots, prognozējot, ka IKP pieaugs par 2,8%, bet inflācijai 2015.gadā prognozēts 2,4% pieaugums.

Budžeta portfeļa nešana no Finanšu ministrijas uz Saeimu ir tradīcija, kas sākās 1997.gadā. Šogad budžeta portfelis tika nests jau 16.reizi. Pavisam šajā tradīcijā ir piedalījušies astoņi finanšu ministri, Reirs ir devītais.

Bijušais finanšu ministrs Andris Vilks budžeta portfeli nesa četras reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!