Foto: LETA

Valdības sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) – ir pauduši atbalstu nodokļu reformas tiesību aktu virzīšanai Saeimā vienotā paketē, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Atbalsts pausts LDDK un LBAS pārstāvjiem otrdien, 11. jūlijā, tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS).

LBAS prezidents Egils Baldzēns uzsvēra, ka, izstrādājot nodokļu reformu, ir nonākts pie rezultāta, kas ņem vērā visu pušu intereses.

"Svarīgi ir tas, ka, strādājot aptuveni gadu, ir nonākts nevis pie kompromisa, bet gan pie kopsaucēja, ņemot vērā līdzsvarotas visu pušu intereses. Turklāt nodokļu reformas modelis būtiski risina problēmas veselības aprūpes sistēmā," uzsvēris Baldzēns.

Tikšanās reizē piedalījās arī LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs, norādot, ka ir svarīgi sasaistīt nodokļu nomaksu ar veselības pakalpojumu pieejamību un finansējumu, izstrādāt Veselības finansēšanas likumu, kā arī intensificēt cīņu ar ēnu ekonomiku.

"Lai nodrošinātu kvalitatīvu un ilgtspējīgu veselības aprūpes nozares finansēšanas reformu, sociālie partneri aicina arī turpmāk izmantot trīspusējās sadarbības formātu, tas ir, Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes un Veselības aprūpes nozares apakšpadomes pilnvērtīgu, regulāru iesaisti atbildīgu lēmumu sagatavošanā," norādījis Gavrilovs.

Visi sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka minimālā alga Latvijā ir palielināma līdz 430 eiro, nosakot, ka tā netiek mainīta turpmākos trīs gadus.

Savukārt Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) Ministru kabineta sēdes sākumā savu atbalstu nodokļu reformai atsauca. LTRK padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis vērsa ministru uzmanību uz to, ka nodokļu reforma nesasniegs tos mērķus, par kuriem iepriekš uzņēmēji vienojušies ar valdību. Tāpat netikšot sasniegti Latvijas Nacionālais attīstības plāna 2020. gadam izvirzītie mērķi.

Vienlaikus viņš gan atzinīgi izteicās par valdības lēmumu reinvestēto peļņu neaplikt ar nodokli.

Plānots, ka Ministru kabinetā apstiprinātie tiesību akti tiks izskatīti Saeimā līdz 21. jūlijam.

Ziņots, ka valdība otrdien, 11. jūlijā, turpina vētīt ar nodokļu reformu saistītos likumu grozījumus.

Sēdē tiek skatīti seši ar nodokļu reformu saistīti likumprojekti.

Ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" paredzēts jau no nākamā gada ieviest iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvo likmi, paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu un paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām.

Ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" paredzēts palielināt akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem, alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Savukārt grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz vērienīgas izmaiņas, kas 2018. gadā skars gan saimnieciskās darbības veicējus, gan autoratlīdzības saņēmējus, gan citas personas, par kurām tiek maksāti darbaspēka nodokļi speciālajos režīmos. Par izmaiņām vairāk var lasīt šeit.

Tāpat valdība skatīts grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā. Tie paredz UIN reformu, ieviešot 0% reinvestētajai peļņai, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Tikmēr grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz noteikt mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu 40 000 eiro apmērā, bet viena darbinieka maksimālo atalgojumu – 900 eiro mēnesī.

Valdība otrdien arī lems par solidaritātes nodokļa transformēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!