Foto: LETA

Vairāki Saeimas deputāti iesnieguši priekšlikumus vienam no nākamā gada valsts budžeta projekta pavadošajiem likumprojektiem, kas paredz palielināt akcīzes nodokli cigaretēm, cigarillām, smēķējamai tabakai un citiem tabakas izstrādājumiem.

Imants Parādnieks (NA) rosina 1000 cigāriem vai cigarillām noteikt 88 eiro lielu akcīzes nodokļa likmi, līdzšinējo 45 eiro vietā. Savukārt cigaretēm noteikt 69,5 eiro lielu akcīzes nodokļa likmi un 20% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas. Viktors Valainis (V) iesniedzis identisku priekšlikumu, aicinot palielināt akcīzes nodokli cigaretēm.

Šobrīd cigaretēm noteikta 60 eiro liela akcīzes nodokļa likme un 25% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Vienlaikus Parādnieks iesniedzis priekšlikumus, kas paredz palielināt tabakas lapām, karsējamai tabakai, smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai un citai smēķējamai tabakai akcīzes nodokli no 62 uz 70 eiro par vienu kilogramu tabakas.

Deputātu priekšlikumi paredz pārejas laiku, kurā tiks palielināts akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem. Piemēram, Parādnieka priekšlikums paredz, ka 1000 cigāriem vai cigarillām 88 eiro lielu akcīzes nodokļa likme stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī. Līdz 2019. gadam tā pakāpeniski tiktu palielināta.

Atzinumu par priekšlikumu ceturtdien sniegs Ministru kabinets (MK). Kā iepriekš portālam "Delfi" norādīja Saeimas Preses dienestā, valsts budžeta projektam un tā pavadošo likumprojektu iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai MK. Pēc atzinuma saņemšanas priekšlikumus izvērtēs Saeimas Budžeta komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!