Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija turpina dalīt tā saucamās "deputātu kvotas". Komisijas atbalstu pirmdien guvuši vairāki priekšlikumi kultūras, vēstures un mūzikas jomā. Tas opozīcijai radījis virkni jautājumu.

Pirmdien Budžeta komisija turpina vētīt nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta priekšlikumus otrajam lasījumam.

Komisijas deputātu atbalstu ir guvis koalīcijas deputātu priekšlikums nodrošināt 140 tūkstošu eiro lielu dotāciju Imanta Ziedoņa mantojuma pētniecības, saglabāšanas un radošo programmu īstenošanai. Tāpat atbalstīts koalīcijas deputātu priekšlikums piešķirt 700 tūkstošus eiro Rīgas Sv. Jēkaba Romas katoļu baznīcas katedrāles ēkas restaurācijai.

50 tūkstošu piešķiršanu Lestenes baznīcas atjaunošanas turpināšanai, paredz vēl kāds atbalstīts priekšlikums. Šis priekšlikums raisīja Ingunas Sudrabas (NSL) interesi. Viņa pārmeta deputātiem, ka šāds priekšlikums atkārtojas gadu no gada, un aicināja radīt risinājumu, kas nodrošinātu nepieciešamo finansējumu baznīcai ik gadu.

Savukārt Mārtiņš Bondars (LRA) aicināja komisijas priekšsēdētāju Vucānu un komisiju mainīt Ministru kabinetu (MK), jo valdība gandrīz nevienu no deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem, kas guvuši atbalstu Budžeta komisijā, nav atbalstījusi. Vucāns paskaidroja, ka tas liek komisijai aizdomāties par jebkuru priekšlikumu un tam paredzēto summu.

Komisijā guva atbalstu arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) priekšlikumi, kas paredz interaktīvās lapas "Dveseluputenis.lv" darbībai virzīt 20 tūkstošus eiro, vietnes "Raduraksti" atjaunošanai piešķirt 50 tūkstošus eiro, 30 tūkstošus eiro piešķirt grupas "Līvi" jubilejas albuma sagatavošanai un izdošanai, savukārt grupas "Iļģi" 35 gadu jubilejas pasākumam plānots piešķirt 42 tūkstošus eiro.

Atbalstīts arī NA priekšlikums piešķirt 18 tūkstošus eiro pieminekļa "latgaliešu gaismas nesējam, grāmatizdevējam un sabiedriskajam darbiniekam Vladislavam Locim" izgatavošanai un uzstādīšanai Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas īpašumā.

"Vienotības" iesniegtie un komisijā atbalstītie priekšlikumi paredz 20 tūkstošus eiro piešķirt SIA "Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca" - 1 torakālās ķirurģijas nodaļas paplašināšanai un remontam, kā arī 20 tūkstošus eiro SIA "Vidzemes slimnīca" Bērnu slimību nodaļas un jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas tehnoloģiskajam aprīkojumam. Vienlaikus Budžeta komisija atbalstīja arī vairākus frakcijas "Saskaņa" priekšlikumus veselības aprūpes jomā.

Par priekšlikumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!