Foto: AP/Scanpix

Lai meklētu kompromisu strīdīgajā jautājumā par Veselības ministrijas (VM) plānoto akcīzes nodokļa paaugstināšanu "neveselīgai pārtikai", tiek gatavotas visu ieinteresēto pušu sarunas, to šodien pēc gandrīz trīs stundas garām diskusijām Pārtikas nozares padomes sēdē, atzina zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

"Zemkopības ministrija kopā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF) gatavos kopējo viedokli un aicinās uz trīspusējām sarunām Finanšu ministriju un Veselības ministriju. Jāatrod kompromiss, kas ļaus pārtikas nozarei būt konkurētspējīgai, piemērojot saprātīgus nodokļus," sacīja Straujuma.

Savukārt LPUF vadītāja Ināra Šure norādīja, ka pēc šīs dienas cer, ka VM sadzirdēs uzņēmēju argumentus.

"Mēs arī esam pret neveselīgu pārtiku. Jautājums, kādā veidā panākt, lai netiktu ietekmētas vietējo ražotāju intereses. LPUF ir izstrādājusi nodokļu stratēģijas pamatprincipus, ko piedāvāsim trīspusējās sarunās. Šo principu mērķis ir aizsargāt vietējo biznesu pret importa dominanti," sacīja Šure.

Savukārt LPUF pārstāvis, koncerna "NP Foods" vadītājs Rolands Gulbis atzina, ka organizācija ir vīlusies par VM darba stilu komunikācijā ar uzņēmējiem.

"Diskutēt vajag laicīgi, nevis pēdējā brīdī "izmest bumbas" un nolikt uzņēmējus fakta priekšā. Kādēļ vietējo biznesu jāžmiedz ar nodokļiem? Tikmēr importu neviens zemās kapacitātes dēļ nespēs izkontrolēt," sacīja Gulbis.

Kā informēja LPUF vadība, 11.septembrī plānota tikšanās ar veselības ministri Ingrīdu Circeni (V). Tikšanās tiek organizēta pēc LPUF iniciatīvas.

Kā ziņots, saistībā ar Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu palielināt akcīzes nodokli atsevišķām pārtikas kategorijām, kā arī alkoholiskajiem dzērieniem, Latvijas pārtikas ražotāji 5.augustā pieprasīja tikšanos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un veselības ministri Ingrīdu Circeni (V).

Saskaņā ar LPUF aprēķiniem atsevišķiem pārtikas ražotājiem VM priekšlikumu ieviešana var radīt papildu izdevumus vairāk nekā pusmiljona latu apmērā, kas nopietni apdraudētu uzņēmumu turpmāko darbību.

Kā ziņots, veselības ministre 22.augustā norādījusi, ka, piemērojot akcīzes nodokli atsevišķām neveselīgo pārtikas produktu grupām, kā arī to straujāk ceļot tabakai, alkoholam un azartspēlēm, valsts budžets 2014.gadā varētu iegūt 33,7 miljonus latu.

Akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai VM piedāvā celt pakāpeniski. Piemēram, alum no 3,10 eiro (2,20 latiem) par 100 litriem līdz četriem eiro (2,83 latiem) 2014.gadā, pieciem eiro (3,54 latiem) 2015.gadā un sešiem eiro (4,25 latiem) 2016.gadā. Vīnam VM rosina palielināt akcīzes nodokli no 64,03 eiro (45 latiem) par 100 litriem līdz 71 eiro (50,30 latiem) 2014.gadā, 78 eiro (55,26 latiem) 2015.gadā un 86 eiro (60,92 latiem) 2016.gadā, raudzētajiem dzērieniem no 64,03 eiro (45 latiem) par 100 litriem līdz 71 eiro (50,30 latiem) 2014.gadā, 78 eiro (55,26 latiem) 2015.gadā, 86 eiro (60,92 latiem) 2016.gadā un līdzīgi citiem alkoholiskajiem dzērieniem.

LPUF padome pārstāv 12 pārtikas ražošanas sektorus: LPUF padomes priekšsēdētāja ir Šure, savukārt LPUF padomes locekļi - AS "Latvijas balzams" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš, AS "Rīgas piena kombināts" padomes loceklis Atis Sausnītis, AS "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs, Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs, SIA "Rēzeknes gaļas kombināts" padomes priekšsēdētājs Guntis Piterenoks, SIA "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis, AS "Latfood" valdes priekšsēdētājs Valdis Blūms, SIA "Kronis" valdes priekšsēdētājs Aivars Svarenieks, SIA "Vinnis" valdes priekšsēdētājs Uldis Rudmiezis un Latvijas Zivrūpnieku savienības vadītājs Didzis Šmits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!