Foto: DELFI
Koalīcija pirmdien vienojās par atbalstu likumprojektiem, kas uz dažiem mēnešiem atliks stingrākās prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai un kas paplašinās to grupu loku, uz kurām neattieksies minimālo sociālo iemaksu veikšana.

Par to pirmdien pēc sanāksmes žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Barča arī norādīja uz vairākām papildu izmaiņām, kuras paredzēts veikt likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Kā ziņots, pirmdien Sociālo lietu komisija konceptuāli atbalstīja papildu izņēmumu iekļaušanu likumā, kad norma par minimālo sociālo iemaksu līmeni netiek piemērota.

Jau iepriekš likumā tika paredzēti izņēmumi, piemēram, par notiesāto, kas tiek nodarbināts brīvības atņemšanas soda izciešanas laikā vai arī par personu, kas ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju. Tāpat izņēmums tika paredzēts par personu, kurai līdz pensijas vecuma sasniegšanai ir palikuši pieci gadi vai par personu ar otrās vai pirmās grupas invaliditāti, kā arī pirmos trīs mēnešus par personu, kas pirmreizēji kļūst par darba ņēmēju. Bez jau minētā izņēmums attiektos par personām līdz 24 gadu vecumam, kuras mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēs.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien atbalstīja to, ka no minimālās obligātās sociālās iemaksas tiks atbrīvotas arī personas ar trešās grupas invaliditāti, informēja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa. ZZS nostāja tika atbalstīta arī koalīcijā.

Pašlaik sagatavotais grozījumu projekts paredz, ka izņēmums attieksies arī uz vienu no vecākiem, kuri ģimenē audzina bērnu līdz trīs gadu vecumam, vai uz vienu no vecākiem, kuri ģimenē audzina trīs vai vairāk bērnus līdz 18 gadu vecumam. Tāpat izņēmums paredzēts par personām, kuras saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu vai atlīdzību par aizbildņu pienākumu pildīšanu. Izņēmums varētu atteikties arī uz personām, kuras audzina bērnu invalīdu. Bez jau minētā izņēmums varētu attiekties uz personām, kuras augstāko izglītību iegūst pilna laika studijās līdz 26 gadu vecumam, izņemot laiku, kad persona studijas ir pārtraukusi.

Tāpat izņēmumu paredzēts attiecināt uz personām, kurām noteikts Černobiļas AES avārijas seku likvidētāja statuss un personām, kuras saņem darbspēju zaudējuma atlīdzību.

Jau vēstīts, Saeima ir nodevusi izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz, ka iepriekš atbalstītās stingrākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai attieksies uz bezdarbniekiem, kas šo statusu iegūs, sākot no aprīļa, nevis no janvāra, kā ir paredzēts pašlaik.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!