Foto: F64
Ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl iespējama diskusija par ieņēmumu no "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna ietekmi uz šā gada Latvijas budžeta konsolidācijas apmēru, otrdien žurnālistiem pauda premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Skaidrs, ka tā mēs nevarēsim iegūt visus nepieciešamos 50 miljonus latu, taču jautājums ir, cik lielu summas daļu varēsim," sacīja premjers par "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna fiskālās ietekmes aprēķiniem. Premjers norādīja, ka šogad no "ēnu ekonomikas" apkarošanas valsts budžetā paredzēti "papildus virsplāna ieņēmumi" 60 miljonu latu apmērā, no kuriem tikai 15 miljoni latu ir atspoguļoti budžetā, bet tikai deviņus miljonus atzinuši aizdevēji.

Dombrovskis cer, ka budžeta konsolidācijas darba grupa šonedēļ pabeigs ziņojumu un jau nākamās nedēļas koalīcijas padomes sēdē par to sāksies politiskās konsultācijas. Komentējot koalīcijas partneru Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pirmdien paustos kategoriskos iebildumus pret ziņojuma projektā iekļautajiem konsolidācijas pasākumiem, premjers norādīja, ka "tas ir sarunu jautājums – gan ar " zemniekiem", gan ar aizdevējiem".

Dombrovskis arī uzsvēra, ka "budžeta stabilitātes jautājums pirmkārt ir valsts finansiālās stabilitātes jautājums" un tieši tā to vajadzētu uztvert".

Jau vēstīts, ka budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanai vēl par 50 miljoniem latu koalīcijas darba grupa piedāvā mazināt finansējumu valsts pārvaldei, labāk pārraudzīt valsts uzņēmumus, īstenot reformas augstākajā izglītībā un sociālajā jomā, aktīvi cīnīties ar "ēnu ekonomiku", pabeigt "e-veselības" projektu un stingrāk uzraudzīt Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojumu.

Tomēr ZZS pārstāvji darba grupas projektu vēl nav parakstījuši un tās piedāvātos risinājumus kritizē. ZZS līderis Augusts Brigmanis pirmdien darba grupas ieteikumus papildus 50 miljonu latu konsolidācijai šā gada budžetā nosauca par "nožēlojamiem", taču ZZS savu taupības variantu nepiedāvāšot, jo tā nav partijas atbildība – priekšlikumi esot jāgatavo Finanšu ministrijai kā "maka turētājai". Arī labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) portālam "Delfi" pirmdien uzsvēra, ka "ne rīt, ne parīt es neatbalstīšu, lai tiktu samazināti pabalsti".

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!