Foto: Reuters/Scanpix
Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka starptautiskā aizdevuma programmu Latvijai ir izdevies noslēgt veiksmīgi, jo, lai gan starptautiskā aizdevuma gados Latvijas ekonomika kopumā piedzīvojusi kritumu par 25%, tomēr šobrīd ir atjaunota gan finansiālā stabilitāte, gan tautsaimniecības izaugsme, un aizdevums lielā mērā ir palīdzējis recesiju pārvarēt, nevis to radījis.

Vaicāts, ko no Latvija ir iemācījusies no aizdevuma programmas, Dombrovskis ceturtdien preses konferencē Briselē norādīja, ka Latvija ir izpratusi fiskālās disciplīnas svarīgumu. "Vilinoša loģika" varētu būt pārmetumi par nodokļu celšanu vai izdevumu griešanu recesijas laikā, taču šī loģika nestrādājot. "Bez finanšu stabilitātes nav iespējama ekonomikas izaugsme, jo valstij trūkst līdzekļu, tai neviens neaizdod, cilvēki brauc uz ārzemēm," norādīja premjers.

Premjers uzsvēra, ka vispirms Latvijā bija problēmas ar "Parex" banku un plīsa uzpūstais ekonomikas burbulis. Starptautiskais aizdevums nāca tikai pēc tam, tāpēc nav pamatoti pārmetumi, ka pie Latvijas ekonomikas krituma vainojama aizdevuma programma.

Dombrovskis arī žurnālistiem pauda pārliecību, ka formāli aizdevuma programma tiks pabeigta, kad to apstiprinās Starptautiskā Valūtas fonda padome, un 22.decembrī tā tiks noslēgta.

Premjers arī piebilda, ka ceturtdien pirmajā lasījumā pieņemtais nākamā gada valsts budžets paredz budžeta deficītu zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem, un Latvija 2014.gadā būs gatava pievienoties eiro zonai. Premjers atzīmēja, ka šis budžeta deficīta līmenis ir ar zināmu rezervi zem Māstrihtas kritērijos prasītajiem 3%, savukārt ekonomikas izaugsmes prognoze budžeta izstrādes laikā ir koriģēta no 4% uz 2,5%, tāpēc nākamgad nevajadzētu rasties problēmām ar lielāku budžeta deficītu.

Vienlaikus Dombrovskis preses konferencē, kurā piedalījās arī ārvalstu mediji, prognozēja, ka šogad Latvijā ir gaidāma ekonomikas izaugsme 5% apmērā, un tās vilcējspēks būs rūpniecība un eksports.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Latvijas valdībai ar starptautiskajiem aizdevējiem izdevās panākt vienošanos par nākamā gada budžetu, un jau ceturtdien Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) tiks nosūtīta nodomu vēstule par Latvijas fiskālo disciplīnu nākamgad.

Vēl tiek saskaņots saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju, ko arī plāno parakstīt tuvākajā laikā.

Ar šo vienošanos ceturtdien noslēdzās pēdējā aizdevēju pārskata misija starptautiskās finanšu palīdzības programmas ietvaros, bet oficiāli programma būs pabeigta pēc SVF lēmuma apstiprināt šo nodomu protokolu, kas gaidāms 22.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!