Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) šodien pieņēmusi nākamā gada budžeta projektu, par 140% palielinot maksājumus patvēruma, imigrācijas un integrācijas fondam un par 20% palielinot maksājumus Eiropas iedzīvotāju veselības aizsardzībai un patērētāju aizsardzībai, liecina EK paziņojums.

"Pagātnes mantojums tiks apvienots ar centieniem palīdzēt Eiropai atgūties no krīzes, pat ja resursi ir mazāki," raksturojot Eiropas Savienības (ES) 2015.gada budžeta projektu, sacīja ES budžeta komisārs Janušs Levandovskis.

Nākamā gada budžeta projekts paredz saistības 145,6 miljardu eiro apmērā, bet maksājumi sasniegs 142,1 miljardu eiro. Lielākā daļa saistību ir paredzētas turpmākajiem projektiem, kas padarīs Eiropu ekonomiski spēcīgāku, savukārt aptuveni 40% no maksājumiem segs ES finansētos projektus no 2007.-2013.gada finanšu perioda. Tāpat EK ierosinājusi par 1% samazināt darbinieku skaitu, kas ir trešais šāda veida samazinājums trīs gadu laikā.

"ES budžetā 28 valstis apvieno nelielu daļu savu resursu, lai dotu maksimālo labumu vairāk nekā 500 miljoniem eiropiešu", skaidroja Levandovskis. "Tas palīdz izvairīties no centienu dublēšanās valstu līmenī un stiprināt visas mūsu dalībvalstis, jo kopīgiem centieniem ir labāki rezultāti nekā sadrumstalotai rīcībai. 2015.gada budžeta projektu veido 1% no visu dalībvalstu nacionālās kompetentās iestādes (NKI), un tajā mēs spējām ņemt vērā aktuālos un turpmākos izšķirīgos jautājumus, tādus kā Ukrainas krīze vai nepieciešamība stiprināt ES energoapgādes drošību, šai nolūkā pārgrupējot pieticīgos līdzekļus," piebilda Levandovskis.

EK gan norādījusi, ka ierosināto saistību apropriāciju palielinājumu par 2,1% un maksājumu apropriāciju palielinājumu par 1,4% faktiski absorbēs 2015.gada prognozētais inflācijas līmenis, bet saistību apropriācijas galvenokārt tiks vērstas uz jaunajām programmām, un gandrīz 60% no ierosinātās summas ir paredzēti programmām, kas atbalsta Eiropas pētniecību un inovāciju, jaunatni un uzņēmējdarbību.

Turklāt lielāko daļu maksājumu apropriāciju izmantos jomās, kas veicinās Eiropas ekonomikas izaugsmi un jaunas darbavietas, piemēram, pētniecība, Eiropas enerģētikas, transporta un informācijas komunikāciju tehnoloģiju (IKT) tīkli vai Jaunatnes nodarbinātības iniciatīva.

Pārējās jomas, kurās ir palielināti maksājumi, ir patvēruma, imigrācijas un integrācijas fonds, sasniedzot 140% palielinājumu, kā arī Eiropas iedzīvotāju veselības aizsardzība un patērētāju aizsardzība, sasniedzot 20% palielinājumu.

EK arī uzsvērusi, ka ES darbības izmaksu līmenis nav mainījies, tas ir aptuveni 4,8% no kopējā budžeta. Izmaksu palielinājums, kas veido 1,6%, ir aptuveni vienāds ar prognozēto inflācijas līmeni, tāpēc reālā izteiksmē tās nepalielinās. Budžeta projektā ir ņemts vērā arī darbinieku skaita samazinājums par 1%, kas ir trešais samazinājums trīs gadu laikā.

Par EK pieņemto 2015.gada budžeta projektu vispirms savu nostāju pieņems Padome un pēc tam Eiropas Parlaments (EP). Tam sekos 21 dienu ilgs samierināšanas periods, lai rastu kompromisu starp Padomi un EP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!