Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) saskaņojusi Latvijas valsts budžeta projektu 2019.gadam, jo tas kopumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem.

EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (JV) norādīja, ka budžeta projektā budžeta deficīts ir pat nedaudz samazināts salīdzinājumā ar Māra Kučinska (ZZS) valdības 2018.gada rudenī iesniegto budžeta plānu šim gadam.

Vienlaikus ir nodrošināts papildus finansējums algu palielinājumam mediķiem, tieslietu un iekšlietu sistēmas darbiniekiem, pauda Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka iespēju budžetā paredzēt papildu izdevumus nodrošina strauja ekonomiskā izaugsme un attiecīgi arī lielāki prognozētie nodokļu ieņēmumi.

Vienlaikus EK mudina Latviju paātrināt pērn jūlijā Eiropas Savienības padomes sniegto ieteikumu ieviešanas progresu saistībā ar fiskālo rekomendāciju strukturālo daļu. Rekomendācijās cita starpā Latvijai bija ieteikts samazināt nodokļus zema atalgojuma saņēmējiem, novirzot nodokļus uz citiem avotiem, jo īpaši kapitālu un īpašumu, un uzlabojot nodokļu saistību izpildi.

Kā ziņots, otrdien Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu par valsts budžetu 2019.gadam un lēma to nodot apstiprināšanai Saeimā.

2019.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 6,4 miljardus, bet izdevumi 6,8 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti trīs miljardu eiro, bet izdevumi 2,8 miljardu eiro apmērā.

2019.gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt IKP pieaugums 2019.gadā prognozēts 3% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!