Foto: Pixabay

Ministru kabinets 2020. gada 22. decembra sēdē lēma pagarināt par gadu – līdz 2021. gada 31. decembrim, periodu, par kuru energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi varēs pieteikties obligātā iepirkuma komponentes (OIK) samazinājumam, informē Ekonomikas ministrija.

Tāpat, ņemot vērā, ka līdz šim atbalstu varēja saņemt ievērojami šaurāks nozaru loks nekā to pieļauj Eiropas Komisijas nosacījumi, kā arī Covid-19 izraisītās krīzes ietekmi uz uzņēmumiem, paplašināts arī apstrādes rūpniecības nozaru tvērums uzņēmumiem, kas varēs saņemt šo atbalstu. Daudzi uzņēmumi uz šo brīdi jau ir īstenojuši energoefektivitātes pasākumus. Tādēļ atsevišķām nozarēm tiek noteikts zemāks slieksnis uzņēmumu energointensitātei, kas jāsasniedz, lai kvalificētos atbalstam. Līdz ar to daļai uzņēmumu ar noteiktiem NACE kodiem atbilstoši Eiropas Komisijas nosacījumiem minimālā energointensitāte, lai kvalificētos atbalstam, ir noteikta 10% vai augstāka un daļai 20% vai augstāka.

Vienlaikus, ņemot vērā Covid-19 izraisītās krīzes ietekmi, noteikumu grozījumos ir iekļauti atvieglojumi gadījumos, ja uzņēmums, kas pretendē uz atbalstu, ir nonācis finansiālās grūtībās. Šis nosacījums tiks piemērots gadījumos, kad kopumā uzņēmums var būt dzīvotspējīgs, bet finansiālās grūtībās nonācis periodā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam.

"Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai svarīgi ir atbalstīt uzņēmumus ar izaugsmes potenciālu eksporta tirgos. Situācijā, kurā komersanti saskaras ar būtisku Covid-19 ietekmi – apgrozījuma kritumu, ieņēmumu samazināšanos, atliktiem maksājumiem, piegāžu pārrāvumiem, būtisku eksporta samazinājumu u.tml. – mēs vēlamies izmantot visus mūsu rīcībā esošos instrumentus un piedāvāt risinājumus uzņēmumu izmaksu samazināšanai. No nākamā gada OIK samazinājums būs visiem patērētājiem, bet ar šo instrumentu papildus vēl varēsim sniegt atbalstu mūsu lielākajiem energointensīvajiem uzņēmumiem," teic ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ministru kabinetā apstiprinātie noteikumu grozījumi vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!