Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) līderiem izdevies panākt politisku vienošanos par budžetu no 2014. līdz 2020.gadam, ceturtdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barozu, tā savā oficiālajā „Twiiter” kontā vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Barozu ceturtdien paziņojis, ka vienošanās par budžetu panākta sarunās starp ES izpildvaras institūciju EK, Eiropas Parlamenta(EP) līderiem un Īriju, kas šobrīd ir prezidējošā ES dalībvalsts, vēsta portāls „ EUbusiness”.

Lai gan pēc būtības vienošanās ir panākta, tā formāli vēl jāapstiprina EP balsojumā. 2013.gads ir pirmais gads ES vēsturē, kad EP ir veto tiesības uz ES budžeta pieņemšanu. Par to gada sākumā vienojās ES dalībvalstu līderi.

Ceturtdien Barozu EK, EP un Īrijas prezidentūras līderus uzaicināja sarunās pie brokastīm, tieši pirms divu dienu 27 ES valdību līderu (Eiropadome) tikšanās, lai kopīgi vienotos par ES daudzgadu budžetu.

Divu dienu Eiropadomes tikšanās galvenais temats ir jauniešu bezdarbs un nodarbinātība, tiks pārrunāti ES dalībvalstu panākumi virzībā uz ES ekonomiskās un monetārās savienības pabeigšanu, kā arī apspriests Latvijas pieteikums par pievienošanos eirozonai.

Latviju Briseles tikšanās laikā pārstāv valsts premjers Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka pēc 8.februārī ES līderu panāktās vienošanās nākamajā plānošanas periodā kohēzijas maksājumu griesti Latvijai noteikti 2,59% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 4,2 miljardi eiro (2,95 miljardi latu), bet Latvijas lauksaimniekiem līdz 2020.gadam paredzēts sasniegt 196 eiro (138 latu) platību maksājumus par hektāru jeb aptuveni 80% no ES vidējā līmeņa. Pašlaik Latvijas zemnieki saņem 96 eiro par hektāru, taču līdz 2020.gadam tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem būs zemākie ES.

Nākamajā plānošanas periodā Latvija lauku attīstībai saņems papildu 67 miljonus eiro (47 miljonus latu).

Latvija no 2014. - 2020.gadu ES daudzgadu budžetā no fondu finansējuma varēs izmantot 4,913 miljardus eiro (3,43 miljardus latu), kas ir par aptuveni 707 miljoniem eiro (495 miljoni latu) vairāk nekā sākotnēji piedāvājusi Eiropas Komisija (EK) Salīdzinājumam, šajā plānošanas periodā Latvijai no ES fondiem garantēti ir pieejami kopumā 4,68 miljardi eiro (3,2 miljardi latu).

Kopējais ES daudzgadu budžets ir 960 miljardus eiro (675 miljardus lati). ES Budžetā ir noteiktas vadlīnijas visiem ES izdevumiem - infrastruktūrai, lauksaimniecībai, attīstības palīdzībai, nodarbinātības veicināšanas pasākumiem u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!