Foto: Pixabay
Covid-19 krīzes laikā ieviesto valsts atbalsta pasākumu fiskālā ietekme uz 2020. gada budžetu būs 1,2 miljardu eiro apmērā jeb 4,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts Fiskālās disciplīnas padomes sagatavotajā uzraudzības ziņojumā par 2021.-2023. gada vidējā termiņa budžeta ietvaru.

Ziņojumā arī piebilsts, ka pasākumu ietekme uz ekonomiku kopumā būs lielāka, jo daļa no pasākumiem, piemēram, garantijas un Eiropas Savienības (ES) fondu pārdale neatstāj iespaidu uz valsts budžetu.

"Šobrīd tikai daļa no pasākumiem ir reāli iedarbināti un darbojas. Pēc Finanšu ministrijas novērtējuma, septembra vidū atbalsta pasākumu ietekme uz valsts budžetu ir apmēram 700 miljoni eiro. Pasākumi ir terminēti uz krīzes laiku un ir mērķēti uz likviditātes uzturēšanu, darba ņēmēju un ievainojamāko sabiedrības slāņu sociālo aizsardzību, uzņēmēju un nozaru atbalstu, un veselības aizsardzības un citu sektoru kapacitātes stiprināšanu," atzīmēts ziņojumā.

Padomes vērtējumā, Latvijas valdība operatīvi reaģēja uz Covid-19 izraisīto krīzi un izveidoja ekonomikas stabilizācijas un iedzīvotāju atbalsta mehānismus atbilstoši starptautisko organizāciju rekomendācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!