Foto: DELFI
Finanšu ministrija aplēsusi, ka, paaugstinot akcīzes nodokli, viena cigarešu paciņa un puslitra stiprā alkohola pudele kļūs dārgāka par aptuveni desmit santīmiem, bet litrs benzīna – par aptuveni 2,4 santīmiem.

FM norāda, ka šobrīd Latvijas akcīzes nodoklis "stiprajam alkoholam" (izņemot vīnu un alu) - 890 lati par 100 litriem absolūtā spirta - ir zemākais Baltijā. Lietuvā akcīzes nodoklis 100 litriem absolūtā spirta ir 907 lati, bet Igaunijā - 1004 lati.

FM uzsver, ka alkohola gala cenu ietekmē ne tikai nodokļi, bet arī citi faktori, piemēram, izejvielu, ražošanas, transportēšanas, loģistikas un citas izmaksas, tirgotāju peļņas daļa un citi faktori. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties, uzskata ministrija.

Ja visi pārējie cenu ietekmējošie faktori nemainīsies, paaugstinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, puslitra alkoholiskā dzēriena ar absolūtā spirta saturu 40 tilpumprocenti, piemēram, degvīna, cena varētu palielināties par 12,2 santīmiem, ieskaitot pievietotās vērtības nodokli. Bez PVN palielinājuma puslitra degvīna pudele sadārdzināsies par 10 santīmiem.

Paredzēts arī palielināt minimālo akcīzes nodokli cigaretēm no 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm, kā arī mainīt akcīzes nodokļa struktūru. Pašlaik cigaretēm akcīzes nodokļa likmi aprēķina, summējot 22,5 latu lielu nodokli par 1000 cigarešu ar procentuālo nodokli – 34,5% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas. Nākotnē paredzēts akcīzes likmi par 1000 cigarešu palielināt līdz 25 latiem, bet procentuālo likmi samazināt līdz 34%.

Ja visi pārējie cigarešu cenu ietekmējošie faktori nemainīsies, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, vienas cigarešu paciņas cena varētu palielināties aptuveni par 10 santīmiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

FM arī norāda, ka pēdējās izmaiņas ES direktīvās paredz paaugstināt ES akcīzes nodokļa minimālo līmeni cigaretēm, taču Latvija ir panākusi pārejas periodu jaunā minimālā akcīzes nodokļa līmeņa sasniegšanai līdz 2018. gadam. Latvijai ir jānodrošina, ka 2018.gadā akcīzes nodoklis cigaretēm ir vismaz 60% apmērā no patēriņam pārdoto cigarešu vidējās svērtās mazumtirdzniecības cenas, bet nodokļa apjoms nedrīkst būt mazāks par 90 eiro jeb 64 latiem par 1000 cigaretēm neatkarīgi no vidējās svērtās mazumtirdzniecības cenas.

Savukārt benzīnam Latvijā akcīzes nodoklis pašlaik ir 269 lati par 1000 litriem, kas ir zemākais Baltijas valstīs – tas ir par 12,7% zemāks nekā Lietuvā (308 lati par 1000 litriem) un par 10,3% zemāks nekā Igaunijā (300 lati par 1000 litriem).

Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam no 269 uz 289 latiem par 1000 litriem jeb no 26,9 santīmiem litrā uz 28,9 santīmiem litrā – par diviem santīmiem litrā, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot PVN, aplēsusi FM.

Jau ziņots, ka valdība šonedēļ vienojās par papildu budžeta konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā, lielākoties uz nodokļu un nodevu celšanas rēķina.

Valdība plāno no akcīzes celšanas alkoholam šī gada otrajā pusgadā iegūt vēl divus miljonus latu, no akcīzes benzīnam - 1,8 miljonu latu, ja patēriņš mazināsies ne vairāk kā par 0,5%, bet no akcīzes palielināšanas tabakai un cigaretēm - 3,7 miljonus latu.

Koalīcija pirmdien, panākot konceptuālu vienošanos par papildus 50 miljonu latu konsolidāciju, nolēma tomēr piekāpties starptautiskajiem aizdevējiem un šī gada papildus budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanā neieskaitīt "ēnu ekonomikas" apkarošanas rezultātus.

Starptautiskie aizdevēji pagājušā gada beigās neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!