Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Diskusijas ar pašvaldībām par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījuma maiņu no 2021. gada būtībā ir beigušās, savukārt turpmāk pašvaldības sadarbosies ar nozaru ministrijām par nepieciešamajiem ieguldījumiem reģionos, sacīja finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomnieks Leonīds Salcevičs.

Trešdien notika Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvju tikšanās ar FM pārstāvjiem, lai pārrunātu ar 2021. gada budžetu saistītus jautājumus, tostarp par valdības priekšlikumu no 2021. gada mainīt proporciju, kādā IIN ieņēmumi tiek ieskaitīti pašvaldību budžetā un valsts budžetā.

Salcevičs atzina, ka sarunas ar LLPA bijušas labas un auglīgas, turklāt lielo pilsētu vadītāji ar izpratni attiekušies pret 2021. gada budžetu.

"Loģiski, ka pašvaldībām ir uztraukums par IIN sadalījumu, tomēr visi ar cerībām raugās uz tiem līdzekļiem, kas tiks sadalīti no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda un ES daudzgadu budžeta," klāstīja ministra padomnieks, piebilstot, ka turpmāk ir jāaktivizē pašvaldību un nozaru ministriju sarunas, lai meklētu risinājumus, kur tieši nākamajos gados ieguldīt no ES pieejamos līdzekļus, kas būtībā būs vienīgais valsts piedāvātais mehānisms pašvaldību papildus ienākumiem.

Salcevičs norādīja, ka pašvaldībām ir jāvēršas pie nozaru ministrijām ar pragmatiskiem un reāliem investīciju plāniem.

Rezumējot šonedēļ notikušās sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPA) un LLPA, Salcevičs atzina, ka diskusijas par izmaiņām IIN sadalījumā ir beigušās, bet tagad sāksies pašvaldību sadarbība ar nozaru ministrijām.

Reira padomnieks arī informēja, ka nākamnedēļ plānots parakstīt valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu, kas vairākus gadus ir budžeta izskatīšanas procesa neatņemama sastāvdaļa. Līdzīgu dokumentu plānots parakstīt arī ar LLPA.

Salcevičs gan atzina, ka pagaidām nav zināms, vai pašvaldības šos dokumentus parakstīs, bet tas neietekmēs budžeta pieņemšanu. Viņš atgādināja, ka Valda Dombrovska (JV) valdības laikā LPS neparakstīja šo protokolu, bet budžets tik un tā tika pieņemts.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) paudis apņēmību rast risinājumu, lai, veicot izmaiņas nodokļu sistēmā, nesamazinātos pašvaldību budžeti, apgalvoja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Otrdien pēc valdības sēdes Ministru prezidents mediju pārstāvjiem atzina, ka viņa mērķis ir turpināt sarunas ar LPS un atrast veidu, kā valdība varētu panākt pretī pašvaldībām. "Ir dažādi instrumenti, kā to darīt, bet galvenais ir sadarbība," pauda Kariņš.

Savukārt finanšu ministrs pēc otrdienas tikšanās ar pašvaldību savienības pārstāvjiem norādīja, ka puses nonākušas pie lēmuma turpināt sadarboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!