Foto: F64
Finanšu ministrija (FM) neiebilst pret legālu akcīzes preču ievešanu savām vajadzībām, taču nevar atbalstīt nelegālo saimniecisko darbību, šīs preces tālāk pārdodot, kas ir aizliegts ar likumu, informēja ministrijā.

Jau ziņots, ka vakar Viļakā, Abrenes ielā, netālu no Viļakas novada domes vairāki simti iedzīvotāju piedalījās protesta akcijā pret jauno robežšķērsošanas kārtību.

FM piekrīt, ka daudz lielāku kaitējumu tautsaimniecībai nodara organizētā kontrabanda un pret to arī ir jācīnās. Finanšu ministrs Andris Vilks (V) vairakkārt norādījis Valsts ieņēmumu dienesta atbildīgo struktūrvienību vadītājiem, ka ar organizēto kontrabandu jācīnās, sadarbojoties visām iesaistītājām iestādēm.

Viņš gan norāda, ka daļa no Krievijā un Baltkrievijā iegādātajām precēm pēc tam tiek realizētas nelegāli, tai skaitā izmantojot organizētās noziedzības shēmas. Pamatā akcīzes preces - alkohols, tabakas izstrādājumi un degviela. Arī degvielu iedzīvotāji joprojām varēs ievest no trešajām valstīm pilnu degvielas bāku reizi nedēļā, kas strādājošam iedzīvotājam ar vidēju atalgojumu ir pietiekami, ja vien nav kādi specifiski apstākļi, uzsvērusi FM.

Izmaiņas normatīvajos aktos paredz, ka no nākamā gada pāri robežai bez akcīzes nodokļa nomaksas varēs vest 40 cigaretes un litru alkohola tikai reizi nedēļā. Patlaban to var darīt reizi dienā.

Protestētājiem Viļakā uz kādu laiku pat bija izdevies ielā apturēt transporta plūsmu. Patlaban policija ierobežojusi piketa plūsmu un novirzījusi transportu pa apbraukšanas ceļiem.

Pēc aculiecinieku teiktā, šāda mēroga nemieri ar tādu tautas masu un transporta vienību piedalīšanos Viļakā līdz šim vēl nav novēroti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!