Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) izveidojusi jaunu ministrijas valsts sekretāra vietnieka amatu nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos.

Ceturtdien uz jauno amatu izsludināts konkurss.

Konkursa sludinājums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" liecina, ka jaunā valsts sekretāra vietnieka uzdevums būs vadīt politikas un tās attīstības stratēģijas izstrādi un koordinēšanu nodokļu administrēšanas, ēnu ekonomikas ierobežošanas un citās kompetences jomās, kā arī nodrošināt sistemātisku nodokļu administrēšanas jautājumu izvērtēšanu, sniedzot ieguldījumu stabilas valsts finanšu sistēmas veidošanā un uzņēmējdarbības konkurētspējai labvēlīgas vides veicināšanā.

FM, kas sevi sludinājumā pozicionējusi kā vienu no labākajiem un stabilākajiem darba devējiem Latvijā, meklē pretendentus ar augstāko akadēmisko (maģistra grādu) vai otrā līmeņa augsto profesionālo izglītību, vēlams ekonomikas, finanšu vai tiesību zinātņu jomā. Tāpat pretendentiem jābūt svešvalodu zināšanām, no kurām angļu valoda tiks uzskatītas par priekšrocību, darba pieredzei nodokļu administrēšanas procesa politikas izstrādes vai ieviešanas jomā, ēnu ekonomikas apkarošanas jomā, kā arī pieredzei vadošā amatā ilgākai par trim gadiem pēdējo piecu gadu laikā.

No kandidātiem tiek arī prasītas zināšanas un izpratne par politikas plānošanas sistēmu, valsts pārvaldes uzbūvi un pārvaldes principiem, prasme un pieredze vadīt un organizēt kolektīvu, koordinēt tā darbu svarīgu un atbildīgu uzdevumu risināšanā, stratēģiskās plānošanas prasmes, kā arī prasme analizēt sarežģītu informāciju, pārzināt dažādas sfēras, pieņemt svarīgus lēmumus, pamatoti argumentēt un aizstāvēt viedokli.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis pastāstīja, ka no uzņēmēju puses ir liels pieprasījums stiprināt kapacitāti ēnu ekonomikas apkarošanas, kā arī nodokļu administrēšanas jautājumos, ņemot vērā apstiprināto nodokļu reformu.

Jaunā ministrijas valsts sekretāra vietnieka pārraudzība būs divi departamenti - pašreizējais departaments, kas atbild par nodokļu administrēšanu un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jautājumiem, kā arī departaments saistībā ar ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem, kuru paredzēts komplektēt no jauna.

Pēc Jarocka teiktā, attiecīgi FM notiks resursu un kompetenču pārdale, ņemot vērā, ka par nodokļu administrēšanu patlaban atbild ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu jautājumos. Papildu līdzekļus no valsts budžeta gan nevajadzēs, arī jauno departamenta par ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem paredzēts komplektēt, pārdalot līdzekļus resora iekšienē un, iespējams, pārņemot darbiniekus no padotības iestādēm, piemēram, VID.

Patlaban gan pilnīga skaidrība par jaunā departamenta komplektēšanu vēl nav, un FM speciālisti pie šī jautājuma strādā.

Jarockis piebilda, ka jaunā valsts sekretāra vietnieks atalgojums būs atbilstošs pārējiem ministrijas valsts sekretāra vietniekiem kopējās valsts pārvaldes atalgojuma sistēmas ietvaros.

Līdz ar jaunā FM valsts sekretāra vietnieka apstiprināšanu amatā ministrijā kopumā būs pieci valsts sekretāra vietnieki.

Konkursam var pieteikties 20 dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!