Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) un tās resorā esošas iestādes no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda projektiem vēlas piesaistīt 448,33 miljonus eiro, informēja ministrijā.

Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma saņemšanai FM resors iesniedzis projektus par kopējo summu 448,33 miljoni eiro, no kuriem lielāko daļu - 315,9 miljonus eiro - veido VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) investīciju projekti iekšlietu un kultūras jomās, kā arī robežšķērsošanas un muitas kontroles punktu modernizācijai un attīstībai.

Tāpat uz finansējumu vēlas pretendēt Valsts kases projekts "Vienota iestādes pārvaldības pakalpojumu centra izveide", kura mērķis ir vidējā termiņā izveidot vienotu iestādes atbalsta funkciju pakalpojumu centru, standartizētu grāmatvedības uzskaites un personāluzskaites pakalpojumu sniegšanai valsts budžeta iestādēm. Šī projekta plānotās izmaksas ir 44 miljoni eiro.

FM vēlas īstenot projektu "Sabiedriskā labuma sistēmas un filantropijas kultūras attīstība" ar mērķi izveidot sabiedriskā labuma organizāciju vienotās komunikācijas platformu - IT platformas informācijas par sabiedriskā labuma organizāciju darbību iekļaušanai, pieejamībai, finansējuma izsekojamībai. Šī projekta plānotās izmaksas ir 2,5 miljoni eiro.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija vēlas īstenot 200 000 eiro apjomīgu projektu "Digitalizēta informācijas apmaiņa starp Baltijas valstu pašatteikušos personu reģistriem" ar mērķi aizsargāt ievainojamākās sabiedrības personas, lai nepieļautu to dalību azartspēlēs kaimiņvalstīs, ja persona šādu vēlmi ir paudusi.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) iesniedzis trīs projektus, kas saistīti ar VID sniegto pakalpojumu pieejamības paplašināšanu, muitas jomu un komercdarbības vides uzlabošanu kopumā par 44,73 miljoniem eiro.

Savukārt AS "Augstsprieguma tīkls" iesniedzis trīs projektus energoefektivitātes uzlabošanai un kritiskās infrastruktūras pārvaldības risinājumu uzlabošanai par kopumā 41 miljonu eiro.

Vēstīts, ka ministrijas Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fondam pieteikušas projektus 7,5 miljardu eiro apmērā, informēja Finanšu ministrijā (FM).

ES atbalsta mehānisma finansējums pieejams laika periodam līdz 2026. gada vidum un, pēc FM aplēsēm, Latvijas aploksnes garantētā ES finansējuma daļa būtu aptuveni 1,6 miljardi eiro un mainīgā daļa aptuveni 300 miljoni eiro. Papildus Latvijai indikatīvi būtu pieejami aizdevumi vēl 2,3 miljardu eiro apmērā.

Pēc saņemto priekšlikumu apkopošanas, FM sagatavos konsolidētu piedāvājumu turpmākajām diskusijām. Plānots, ka nākamnedēļ darba grupa sāks iesniegto projektu analīzi un izvērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!