Foto: F64
Finanšu ministrija (FM) šī gada budžeta papildus konsolidācijai ierosina atteikties no dīzeļdegvielas akcīzes palielināšanas, bet celt akcīzes nodokli alkoholam un cigaretēm, portālam "Delfi" apliecināja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Koalīcija pirmdien konceptuāli vienojusies par budžeta konsolidāciju 50 miljonu latu apmērā, bet galīgā skaidrība par konsolidācijas pasākumiem būšot pēc otrdien ieplānotas ārkārtas koalīcijas sēdes. Savukārt valdība par konsolidācijas pasākumiem varētu lemt jau otrdien, žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Iepriekš koalīcija vienojusies par pasākumiem, kas ļautu konsolidēt 39 miljonus latu, tai skaitā 10,5 miljonus latu papildus ieņēmumus bija plānots iegūt, palielinot akcīzi gan dīzeļdegvielai, gan benzīnam par diviem santīmiem par litru.

Tagad FM piedāvā atteikties no akcīzes palielināšanas dīzeļdegvielai, bet celt akcīzi stiprajam alkoholam no 890 līdz 940 latiem par 1000 litru, kad dotu budžetā papildus ieņēmumus - 4,5 miljonus latu.

FM piedāvā arī celt akcīzes nodokli cigaretēm no 48 līdz 52 latiem par 1000 cigarešu, bet smēķējamai tabakai – no 29 latiem līdz 34 latiem par kilogramu. Tas ļautu budžetā iegūt vēl deviņus miljonus latu.

Pēc FM aplēsēm šīs izmaņas un koalīcijas iepriekš panāktā vienošanās ļaus sabalansēt budžeta izdevumus un ieņēmumus par 50 miljoniem latu, kā to prasa starptautiskie aizdevēji.

Jau ziņots, ka šī gada budžeta papildus konsolidācijas pasākumi, par kuriem pirms nedēļas vienojās koalīcija, paredz palielināt ieņēmumus par 36,2 miljoniem latu, bet izdevumus samazināt par 3,32 miljoniem latu, no kuriem 700 000 latu plānots ietaupīt, atsakoties no svešvalodu mācībām jau pirmajā klasē vai samazinot dotācijas piemaksām profesionālas izglītības pedagogu algām.

Aizsardzības īpašumu pārvaldīšanai – precēm un pakalpojumiem - atvēlēto finansējumu piedāvāts samazināt par 5,4% jeb 226 000 latu, savukārt Nacionālo bruņoto spēku preču un pakalpojumu iepirkumiem (izņemot ilgtermiņa saistības) atvēlēto budžeta summu rosina samazināt par 2% jeb 396 000 latu.

Nodarbināto skaita samazinājums valsts pārvaldē par 10% un izdevumu samazinājums atlīdzībai par 5% budžetā ļautu ietaupīt divus miljonus latu.

Pārējie pasākumi paredz palielināt ieņēmumus – no azartspēļu nodokļa pārskatīšanas cer iegūt divus miljonus latu, no nebanku kreditētāju nodevas – 8,38 miljonus latu, no samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes atcelšanas dabas gāzei – 1,59 miljonus latu. Vēl 980 000 latu cer iegūt, samazinot "akcīzes nodokļa dabasgāzei likmi (15,6 lati par 1000 kubikmetru) līdz aptuveni ES minimālajam līmenim (piemēram, 10 lati par 1000 kubikmetru) un atcelt visus atvieglojumus, kas nav obligāti, ar 1.jūliju".

Visvairāk – 12,8 miljonus latu – cer iegūt, apkarojot "ēnu ekonomiku", samazinot nelegālu akcīzes preču, īpaši degvielas un tabakas, apriti.

Starptautiskie aizdevēji pagājušā gada beigās neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!