Foto: Shutterstock

Tiesu darbinieku atalgojuma pārskatīšana varētu būt viena no Tieslietu ministrijas (TM) prioritātēm budžeta sagatavošanas procesā, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Tajā pašā laikā viņš piebilda, ka TM izstrādātajiem risinājumiem ir jābūt samērojamiem ar valsts budžeta finansiālajām iespējām.

"Ir jāņem vērā, ka atbilstoši sagatavotajam Latvijas Stabilitātes programmas 2016.-2019. gada projektam paredzams, ka vidējā termiņā Latvijas izaugsme būs vājāka, nekā prognozēts Latvijas Stabilitātes programmā 2015.-2018. gadam. Attiecīgi saskaņā ar pašreizējām prognozēm fiskālā telpa 2017. gadam ir ierobežota un Ministru kabinetam jālemj par prioritārajām jomām, sagatavojot 2017.-2019. gada vidējā termiņa budžeta projektu," sacīja FM pārstāvis.

Līdz ar to TM būtu jāizvērtē iespēja finansējuma ietaupījumus TM budžeta programmās un apakšprogrammās pārdalīt atbilstoši nozares prioritātēm, tostarp tieslietu sistēmas darbinieku atalgojuma palielināšanai vismaz daļēji no esošajiem finanšu resursiem.

Kā ziņots, tiesu un prokuratūru darbinieku algu celšanai kopumā nepieciešami vairāk nekā 13 miljoni eiro, informēja TM preses sekretāre Ksenija Vītola.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina skaidro, ka Tieslietu padome 2015. gada pirmajā pusē norādīja uz būtisku finansējuma nepietiekamību atalgojumam tiesu sistēmā, uzsverot būtisku atšķirību starp valsts pārvaldes amatpersonu un tiesnešu atalgojumu, kā rezultātā starpība starp sākotnēji par līdzvērtīgām uzskatītām darba samaksām izpildvarā un tiesu varā nereti pārsniedz pat 50%. Patlaban tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēma nav pielāgota izmaiņām valsts ekonomiskajā situācijā, proti, tiesnešu darba samaksas apmērs saglabājies sākotnējā līmenī.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzsver, ka nesamērīgi zemais atalgojums pieļauj lielu darbinieku mainību un liedz piesaistīt augsti kvalificētus darbiniekus pastāvīgam darbam tiesās un prokuratūrās, līdz ar to ir neatliekami virzāms jautājums par tiesu un prokuratūras darbinieku algu pārskatīšanu. Lai risinātu šo jautājumu, tieslietu ministrs sasauca sanāksmi ar Tiesu administrācijas, Augstākās tiesas, Satversmes tiesas, Ģenerālprokuratūras, Latvijas Tiesnešu biedrības, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības, Latvijas Prokuroru biedrības un FM pārstāvjiem, lai pārrunātu tiesu un prokuratūras darbinieku algu paaugstināšanas iespējamos risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!