Foto: LETA

Finanšu ministrija piesardzīgi vērtē Veselības ministrijas ierosinājumu strauji palielināt akcīzes nodokli tabakai, alkoholam un limonādēm un ieviest akcīzi neveselīgajai pārtikai – sāļām desām, gatavām zupām un čipsiem, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

FM sola rūpīgi analizēt un izvērtēt VM ierosinājumus par akcīzes nodokli, taču pagaidām to uztver ar piesardzību, jo ne vienmēr nodokļa palielināšana nozīmē lielākus ieņēmumus budžeta. Akcīzes celšana var novest pie lielāka kontrabandas un "ēnu ekonomikas" īpatsvara, turklāt akcīzes nodokļa ieviešana neveselīgai pārtikai var mudināt iedzīvotājus iepirkties kaimiņvalstīs, kur šī pārtika būs lētāka, un tādējādi Latvija zaudētu arī pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumus (PVN).

Jarockis atgādināja, ka jau šobrīd Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur saldie gāzētie dzērieni ir aplikti ar akcīzes nodokli, un tas ir papildu slogs nozarei. Arī akcīzes nodoklis alkoholam un tabakai Latvijā ir lielāks nekā Lietuvā, un FM nav ziņu, ka Lietuva plānotu nodokli celt. FM jau iepriekš paredzējusi nākamgad celt akcīzes nodokli tabakai, taču tas jādara pakāpeniski, lai neveicinātu kontrabandu un cigarešu iepirkšanu kaimiņvalstīs.

Arī ieceri par akcīzes nodokli neveselīgai pārtikai FM pagaidām vērtē piesardzīgi, ņemot vērā neseno Dānijas pieredzi. Dānija pirms diviem gadiem ieviesa nodokli neveselīga pārtikai, taču dāņi devušies pēc saviem iecienītiem ēdieniem uz Zviedriju un Vāciju, līdz ar to Dānija ne tikai nesaņēma akcīzes nodokļa ieņēmumus, bet arī zaudēja PVN ieņēmumus, tādēļ drīz vien akcīzi atcēla.


"Delfi" jau ziņoja, ka  VM piedāvā ieviest akcīzi neveselīgai pārtikai un straujāk celt akcīzi alkoholam un tabakai, tādā veidā iegūstot papildu finansējumu veselības nozarei. Pārtikas ražotāju jau pauduši, ka šādas izmaiņas nesīs tiem zaudējumus un liks celt cenas.

VM priekšlikums paredz desas un gaļas izstrādājumus, kuros sāls saturs pārsniedz 1,25 gramus uz 100 gramiem, aplikt ar nodokli 7 eiro apmērā par 100 kilogramiem, bet cūku taukus un speķi - ar nodokli, kura likme būtu 21 eiro par 100 kilogramiem. Ar tādu pašu nodokļa likmi, 21 eiro par 100 kilogramiem, rosināts aplikt arī kartupeļu čipsus, popkornu un sāļās kukurūzas uzkodas, kā arī gatavās zupas un buljonus.

Nodokļa likme par 100 litriem palmu eļļas būtu 21 eiro. Akcīzes nodokļa likmi saldinātajiem dzērieniem ministrija piedāvā celt no pašreizējiem 5,2 latiem līdz 10 latiem jeb 14 eiro par 100 litriem. Savukārt enerģijas dzērienus rosināts aplikt ar paaugstinātu akcīzes nodokli, kura likme būtu 21 eiro par 100 litriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!