Foto: LETA
Ministru kabineta iecere no nākamā atcelt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi elektrībai, pēc Finanšu ministrijas (FM) domām, neatstās ietekmi uz preču un pakalpojumu cenām, jo jau līdz šim uzņēmumu izmantotajai elektrībai tika piemērota PVN pamatlikme, bet samazinātā likme tika piemērota tikai elektroenerģijas piegādēm iedzīvotājiem.

Valdība izšķīrās pašreizējo PVN likmi elektrībai – 10% - palielināt līdz pamatlikmei no 2011. gada 1. janvāra – 22%. "Tādējādi kopumā valdība turpināja virzību uz nodokļu sistēmas vienkāršošanu, vispārējus atvieglojumus aizstājot ar konkrētām sabiedrības mērķgrupām paredzētu pabalstu sistēmu," skaidro FM.

Cenu kāpums šī lēmuma dēļ nav sagaidāms, jo PVN pieaugums neattieksies uz uzņēmējiem un rūpnieciskajiem patērētājiem. Tāpat FM izvērtēja iespējamo ietekmi uz konkrēto tautsaimniecības nozari un, atšķirībā no citām nozarēm, kā, piemēram, grāmatniecības, tika secināts, ka "PVN pamatlikmes piemērošana iedzīvotājiem elektroenerģijas ražošanas nozarei nav izdzīvošanas jautājums".

FM lēmumu pamatoja arī ar to, ka pašlaik iedzīvotāju parādi par elektrību ir salīdzinoši nelieli. Analizējot iedzīvotāju parādus par komunālajiem pakalpojumiem, tika secināts, ka "parādi par elektroenerģiju ir proporcionāli mazāki nekā par, piemēram, siltuma piegādēm vai citiem komunālajiem pakalpojumiem".

Turklāt, FM uzskata, ka elektroenerģijas patēriņa dati "atspoguļo sabiedrības maksātspēju, maznodrošinātajiem patērējot mazāk elektrības un attiecīgi maksājot gan mazāk par pakalpojumu, gan nomaksājot mazāku nodokli, savukārt turīgākajiem tērējot un maksājot vairāk".

Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka, mainot PVN elektrības piegādēm iedzīvotājiem, nākamgad PVN pie viena lata maksas par pakalpojumu pieaugs par 11 santīmiem.

Jau ziņots, ka no PVN palielināšanas elektrībai, valsts nākamgad cer papildus iekasēt 13,85 miljonus latu. Kopumā, palielinot nodokļus, valsts cer nākamgad papildus iekasēt 156 miljonus latu. Valdība turpina saspringtu darbu pie nākamā gada budžeta projekta, kuru cer iesniegt Saeimā jau 7.decembrī. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi iepriekš paredzēja nākamā gada budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā, par šo skaitli arī panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Valsts budžeta deficīts nākamgad nedrīkst pārsniegt 6% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!