Foto: DELFI
Valdība rudenī lems par nesadalīto Eiropas Savienības (ES) fondu rezervi 216 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais ziņojums par ES fondu ieviešanas gaitu.

Kopumā šajā ES fondu plānošanas periodā, kas ilgst no 2014. gada līdz 2020. gadam, Latvija ievieš ES finansētus projektus 3,4 miljardu eiro vērtībā. Kopumā šajā ES fondu plānošanas periodā Latvijai pieejami 4,4 miljardi eiro.

Lai Latvija varētu izmantot 6% no ES fondiem rezervētajiem līdzekļiem, valstij bija jāinformē Eiropas Komisija (EK) par paveikto ES fondu ieviešanas starpposmā. EK jau sniegusi vērtējumu par Latvijas paveikto starpposma mērķu izpildē, kas nozīmē Latvijai garantētu 6% ES fondu rezerves finansējuma piešķiršanu.

Pēc FM sniegtās informācijas, starpposma mērķi ietver gan sasniedzamos finanšu rādītājus, gan iznākuma un ieviešanas posmu uzraudzības rādītājus, kas parāda praktiski paveikto valsts attīstībā un iedzīvotāju labklājības paaugstināšanai. Piemēram, ir atbalstīti 2735 komersanti, ar daudzdzīvokļu ēku siltināšanu 725 mājsaimniecībās uzlabota energoefektivitāte, rekonstruēti vai modernizēti apmēram 360 kilometri autoceļu, 285 personas ar garīga rakstura traucējumiem saņēmušas sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus.

FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards skaidroja, ka Latvija ir izpildījusi visās nozarēs noteiktos starpposma mērķus līdz 2018.gada beigām, tas nozīmē, ka Latvija ar darbiem un sasniegumiem apliecina savas spējas efektīvi izmantot ES fondu finansējumu mērķtiecīgām investīcijām.

"Par šiem sasniegumiem Latvija var turpināt savu attīstības ceļu, investējot līdz šim rezervēto investīciju finansējumu 6% apjomā. Lai turpmākais ceļš ir maksimāli efektīvs, tiek paredzēts izvērtēt, kur ieguldīt finansējumu, par kuru līdz šim nav noslēgti projektu līgumi," sacīja Eberhards.

Pēc EK apstiprinājuma saņemšanas par starpposma mērķu izpildi, šā gada gada rudenī valdībai būs iespēja lemt par 216 miljonu eiro nesadalītās rezerves un finansējuma atlikumu efektīvāko izmantošanu. FM atzina, ka šī rezerve jāizmanto ar mērķi kāpināt ieguldījumu efektivitāti un mazināt ietekmi uz fiskālo telpu, nepieciešamības gadījumā pārskatot turpmāko investīciju plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!