Foto: Shutterstock
2022. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 22,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada septembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, mājokļa iekārtai.

Kāpums visās nozarēs

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 27,5%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+37,1%), konditorejas izstrādājumiem (+25,5%), miltiem un citiem graudaugiem (+62,2%), makaronu izstrādājumiem (+41,1%), rīsiem (+37,8%), brokastu pārslām (+11,8%). Sadārdzinājās siers un biezpiens (+38,7%), piena produkti (+41%), piens (+43,7%), olas (+26,9%) un jogurts (+24,6%). Gada laikā cenas pieauga mājputnu gaļai (+35,7%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+19,9%), cūkgaļai (+12,4%), gaļas izstrādājumiem (+20,6%) un liellopu gaļai (+31,3%).

Cenu kāpums bija kafijai (+35,8%), sviestam (+51,5%), svaigiem augļiem (+14,2%), cukuram (+65,3%), augu eļļai (+51,8%), saldējumam (+27,9%), šokolādei (+21,3%). Dārgākas bija konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+24,3%), svaigi dārzeņi (+5,1%), mērces un garšvielu piedevas (+36,2%), ievārījums un medus (+19%), augļu un dārzeņu sulas (+12,5%), saldumi (+25,3%), saldētas zivis (+34%), sāls un garšvielas (+34,4%), svaigas vai atdzesētas zivis (+23,2%), čipsi (+45%), atspirdzinošie dzērieni (+15,8%), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+26,9%), margarīns (+32,6%), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+16,6%), žāvēti augļi un rieksti (+16,2%), minerālūdens (+15,1%), olīveļļa (+13,9%).


Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 5,9%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 6,6%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 4,6%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 51,6%. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija elektroenerģijai, siltumenerģijai, cietajam kurināmajam un dabasgāzei. Sadārdzinājās atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī mājokļa īre.

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 11,6%, galvenokārt sadārdzinoties mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, galvenajām mājsaimniecības ierīcēm, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, kā arī traukiem.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 7,9%. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi, kā arī brilles un kontaktlēcas.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 21,9%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 37,4%. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 45,3%, benzīns – par 28,7%, bet auto gāze – par 21,4%. Cenu kāpums bija personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, lietotām automašīnām, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, pasažieru aviopārvadājumiem, kā arī jaunām automašīnām.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 7,8%. Gada laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, kā arī laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 17,5%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 15,5%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 15,5% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 17,8%. Cenas pieauga arī viesnīcu pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 15,3%, ko visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, finanšu pakalpojumi.

Septembris dārgāks nekā augusts

2022. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,6%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, izglītībai, mājokļa iekārtai, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 2%.

Apģērbu un apavu grupā cenas pieauga par 4,8%. Sākoties jaunās rudens sezonas kolekcijas preču tirdzniecībai, cenas kāpa apģērbiem par 3,6%, apaviem – par 9%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,7%. Būtiskākais cenu pieaugums grupā mēneša laikā bija siltumenerģijai (+9,2%). Neskatoties uz obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu, vidējais cenu līmenis elektroenerģijai septembrī pieauga par 1,8%. Sadārdzinājās arī cietais kurināmais, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi. Savukārt lētāka kļuva mājokļa īres maksa.

Mājokļa iekārtas grupā cenas kāpa vidēji par 2,3%. Noslēdzoties akcijām, sadārdzinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi, neelektriski virtuves piederumi un priekšmeti.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki vidēji par 1,4%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 2,1%. Benzīna cenas kritās par 5,8%, auto gāzes – par 0,4%, savukārt dārgāka bija dīzeļdegviela – par 0,4%. Lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi. Personisko transportlīdzekļu apkope un remonts mēneša laikā sadārdzinājās.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 1,2%. Dārgāka kļuva televīzijas abonēšanas maksa, atpūtas un sporta pakalpojumi, ziedi, rotaļlietas, kā arī kancelejas preces un zīmēšanas piederumi. Lētāki bija kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Sākoties jaunajam mācību gadam, vidējais cenu līmenis palielinājās pirmsskolas izglītībai (+27,5%) un augstākajai izglītībai (+4,5%).

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas kāpa par 3,2%. Akciju noslēgumu ietekmē cenas pieauga personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija arī bērnu aprūpes pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un vīnam. Savukārt cenas samazinājās alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un viesnīcu pakalpojumiem.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2022. gada septembrī bija par 39,1% augstākas. Precēm cenas pieauga par 42,1%, bet pakalpojumiem – par 29,1%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!