Foto: LETA
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien izskatīja nākamā gada budžeta projekta otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, atbalstot līdzekļu piešķiršanu vairāku baznīcu, ugunsdzēsēju depo un teātru remontam, kā arī zoodārza drošībai un miega laboratorijas izveidei.

Valdība pirmdien atbalstīja priekšlikumus vairāk nekā viena miljona eiro apmērā, bet līdz ar komisijas atbalstītajām iecerēm, šī summa sasniedz aptuveni divus miljonus eiro.

Vislielāko finansējumu komisija lēma piešķirt Rēzeknes olimpiskā centra būvniecībai - 700 tūkstošus eiro. Tas tiks virzīts kā komisijas priekšlikums, pretēji valdības lemtajam līdzekļus šim projektam nepiešķirt. Finansējumu plānots rast no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Pretēji valdības lemtajam, komisija atbalstīja arī 47 tūkstošu eiro piešķiršanu rehabilitācijas centram "Vaivari" tehnisko palīglīdzekļu centra pakalpojumu sniegšanai un 58,5 tūkstošu eiro piešķiršanu Miega laboratorijas izveidei Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Gaiļezera novietnē. Abus priekšlikumus iesniedzis opozīcijas partijas "Saskaņa" deputāts Andrejs Klementjevs.  Tāpat daļēji tika atbalstīta līdzekļu piešķiršana  Daugavpils Jaunbūves Pirmās vecticībnieku draudzes baznīcas remontam - tiesa gan, 20 tūkstošu eiro apmērā prasīto 117,9 tūkstošu eiro vietā.

Komisija atbalstīja virkni priekšlikumu, kas saistīti ar finansējumu dažādām biedrībām, piemēram, 13 tūkstošu eiro piešķiršanu Latvijas čigānu nacionālās kultūras biedrībai, kā arī 15 tūkstošu eiro piešķiršanu Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai piemiņas vietu izveidošanai un uzturēšanai.

Tika atbalstīta arī 3000 eiro piešķiršana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona Talsu daļas Sabiles posteņa inventāra iegādei un 10 tūkstošu eiro piešķiršana Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas daļas telpu remontam.

6000 eiro piešķirti arī filmas "Vientulis" izrādīšanai 41 skolā, pētījumam par nereģistrēto laulību problemātiku - 20 tūkstoši eiro, un tikpat - Rīgas domei Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklētāju un personāla drošības nodrošināšanai. Tāpat atbalstīti par priekšlikumi vairāku bērnu laukumu izveidošanai, 15 tūkstošus eiro saņems Latvijas Pensionāru federācija, tikpat piešķirts Dailes teātrim skaņu aparatūras iegādei, bet 10 tūkstoši eiro - Valmieras teātrim skatuves iekārtu iegādei.

Līdzekļi netika piešķirti Latgales reģionālās radio studijas izveidei, lai efektīvāk un klātienē veidotu Latgales auditorijai piemērotu sabiedriskā medija saturu, kā arī raidījumu veidošanai krievu valodā un par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, savukārt "Vienotības" priekšlikums piešķirt aptuveni 20 tūkstošus eiro SIA "Vidzemes televīzija" - informējošiem un izglītojošiem sižetiem vai raidījumiem par atkritumu apsaimniekošanas un vides aizsardzības problemātiku ciklā "Mūsu vide ir mūsu atbildība" sadarbībā ar SIA "ZAAO" tika atbalstīts.

Vairums opozīcijas priekšlikumu, tostarp par iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumu pārdali par labu pašvaldībām, 12 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu skolotāju algu palielināšanai, finansējuma palielināšanu studijām valsts augstskolās, kā arī ieceri ēnu ekonomikas apkarošanas rezultātā gūtos ieņēmumus novirzīt veselības aprūpes pakalpojumiem, un citi netika atbalstīti.

Tāpat tika noraidīts partijas "No sirds Latvijai" ierosinājums izveidot jaunu valsts iestādi uz Pārresoru koordinācijas centra (PKC) bāzes - Valsts stratēģiskās analīzes un plānošanas biroju -, kura prioritātes būtu sagatavot priekšlikumus valsts ilgtermiņa attīstībai un tautsaimniecības izaugsmei, kā arī analizēt Ministru kabineta pieņemto lēmumu ietekmi uz sabiedrības labklājību un ekonomisko izaugsmi. Saistībā ar jauno biroju budžetam iesniegti 377,3 tūkstošus eiro, 165 tūkstošus eiro un 35 tūkstošus eiro vērti priekšlikumi.

Saistībā ar iesniegtajiem priekšlikumiem sporta nozarē, deputātu vairākuma atbalstu neguva ieceres piešķirt kopumā 388 tūkstošus eiro Latvijas Sporta federāciju padomei. Tāpat netika atbalstīts priekšlikums piešķirt 85 tūkstošus eiro Murjāņu sporta ģimnāzijas Jūrmalas filiālei sporta trenažieru iegādei, 100 tūkstošus eiro - Latvijas Volejbola federācijas rīkotajām olimpiskās kvalifikācijas reitinga sacensībām pludmales volejbolā "2015 CEV Beach Volleyball European Championshop Jurmala Masters", bet Latvijas Olimpiskā komitejai netika rasti 242 tūkstoši eiro.

Kopumā nākamā gada budžeta projekta otrajam lasījumam iesniegti 182 priekšlikumi. Valdība atbalstīja priekšlikumus vairāk nekā viena miljona eiro apmērā.

Saeima par 2015.gada budžeta projektu galīgajā lasījumā lems trešdien, 17.decembrī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!