Foto: Shutterstock

Rīgā līdz šī mēneša beigām tiks noteikts pārejas posms nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanai, par to trešdien tikšanās laikā vienojušies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) un Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Gerhards šādu Rīgas pašvaldības pretī nākšanu novērtējis atzinīgi, informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis. Pēc ministra domām, tas ir būtiski, jo daudziem Rīgas iedzīvotājiem tehnisku iemeslu dēļ pagājušā gada beigās un šī gada pirmajās dienās nebija iespējas piedeklarēt savu dzīvesvietu Rīgā.

Ušakovs uzsver, ka lēmums par pārejas perioda ieviešanu ir pieņemts sabiedrības interesēs, ministrijai un pašvaldībai kopīgi izvērtējot situāciju, juridiskos un tehniskos aspektus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Viņš arī vērš uzmanību, ka paziņojums par NĪN aprēķinu var tikt izsūtīts ar nelielu novēlošanos, pēc 15. februāra.

Tikšanās trešdien notika pēc tam, kad Gerhards Ušakovam bija nosūtījis vēstuli, kurā rosināja noteikt pārejas posmu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija esot saņēmusi vairākas iedzīvotāju sūdzības par nodokļu likmju nesamērīgumu, kā arī par nepietiekamu informācijas sniegšanu no Rīgas pilsētas pašvaldības puses pirms nodokļa piemērošanas. Kā daļa norādījuši vēstulēs ministrijai, par izmaiņām NĪN aprēķināšanā uzzinājuši tikai pēc tam, kad saistošie noteikumi stājušies spēkā - šā gada 1. janvārī.

Ministrijas rīcībā ir arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informācija, kurā minēts, ka laika periodā no pagājušā gada 30. decembra plkst. 17 līdz šī gada 2. janvārim tehnisku iemeslu dēļ portālā "www.latvija.lv" nebija pieejams e-pakalpojums "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana".

Jau ziņots, ka Rīgā no šī gada īpašniekiem par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptu zemi un patvaļīgas būvniecības objektiem pieaug NĪN, kā arī stājās spēkā jauni atvieglojumi tā samaksas kārtībā, paredz Rīgas domes saistošie noteikumi par NĪN Rīgā un grozījumi noteikumos par atvieglojumiem NĪN piešķiršanas kārtībā pilsētā.

Noteikumi paredz zemei Rīgas administratīvajā teritorijā piemērot likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteikto likmi - 1,5%. Līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.-2011. gadā, tika piemērota likme 1% apmērā.

Piemērojot NĪN par mājokli, turpmāk tiks ņemts vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi kā savu dzīvesvietu.

Līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2 līdz 0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti kā dzīvesvieta, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Saglabājot līdzšinējo likmi 0,2-0,6% apmērā par mājokli, kas deklarēts kā dzīvesvieta, arī papildus tiks ieviestas atlaides ģimenēm ar bērniem. Ģimenes ar vienu bērnu saņems atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem - 70% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!