Foto: Saeimas administrācija

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", ko Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piektdien izskatīja pirms galīgā lasījuma Saeimā, neatbilst Satversmei, uzskata Saeimas Juridiskais birojs.

Nākamā gada valsts budžeta pavadošais likumprojekts paredz ierobežot fiktīvu komersantu dibināšanu. Tas paredz Uzņēmumu reģistram tiesības nodot informāciju par iesniegtajiem pieteikumiem ierakstu izdarīšanai reģistrā kompetentajām iestādēm.

Kompetentās iestādes, identificējot gadījumus, kuros jauna komersanta vai izmaiņu reģistrēšana radītu pamatotus riskus, piemēram, krāpniecībai ar nodokļiem vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai, sniegtu atzinumu par secināto Uzņēmumu reģistram.

Savukārt reģistrs, izvērtējot sniegto atzinumu, varētu atteikt komersanta reģistrāciju. Rezultātā tiktu novērsta fiktīvu komersantu reģistrācija, paredzēts Tieslietu ministrijas izstrādātajā likumprojekta anotācijā.

Juridiskais birojs piektdien vērsa Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu uzmanību uz to, ka iebilst pret likumprojektu. Grozījumos noteiktais ierobežojums iegūt komersanta statusu var būtiski ietekmēt personas pamattiesības, kas nostiprinātas Satversmes 105. pantā: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. [..]"

Juridiskais birojs aicināja izmaiņu autorus izteikt precīzus argumentus, kāpēc nepieciešams regulējums, kādu mērķi nepieciešams sasniegt un līdz ar to noteikt skaidrus un pamatotus kritērijus tam, kādos gadījumos personai var tikt liegta iespēja iegūt komersanta statusu, kā arī iespēja izdarīt grozījumus komercreģistra ierakstos.

Tomēr ne Ministru kabinets ceturtdien, ne Saeimas komisija piektdien biroja priekšlikumu neatbalstīja. Tieslietu ministrija gan norādīja, ka ministrijas priekšlikumi daļēji novērš Juridiskā biroja minētos trūkumus. Birojs tam nepiekrita, uzstājot, ka vēl joprojām pastāv bažas par Satversmes 105. panta pārkāpšanu.

Ziņots, ka Saeima piektdien turpina skatīt priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam, galīgajam lasījumam.

Plānots, ka par valsts budžetu Saeima galīgajā lasījumā lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!