Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) mudina pilnvērtīgi izmantot Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) iespējas.

Dienestā norādīja, ka iedzīvotāji EDS nereti lieto tikai reizi gadā, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju, tomēr sistēmā ir daudz citu noderīgu funkcionalitāšu, tostarp tajā ir iespējams iesniegt dažādas deklarācijas, uzzināt informāciju par sevi un sazināties ar VID.

Iestādē atzina, ka viena no iespējām ir EDS pārbaudīt darba devēja deklarētos ienākumus, ieturētos nodokļus un darba periodus.

"Nereti ir situācijas, kad iedzīvotājs konstatē, ka darba devējs viņu nav uzrādījis kā darba ņēmēju, nav iesniedzis VID datus par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, uzrādījis nepareizus datus par darba algu, vai uzzina, ka kļuvis par amatpersonu vai darba ņēmēju kādā "fiktīvā" uzņēmumā, kur faktiski nestrādā. Tas savukārt var radīt problēmas pārmaksāto nodokļu atmaksu, pabalstu, pensiju un citus pakalpojumu saņemšanā vai arī iespēju tikt sodītam par "fiktīvo" uzņēmumu radītajām saistībām," skaidroja iestādē.

VID uzsvēra, ka darba ņēmēju informētība par savu datu korektumu ļauj savlaicīgi konstatēt un risināt problēmas, bez papildu apgrūtinājumiem saņemt pabalstus un citus pakalpojumus iestādēs, izvairīties no sodiem, kā arī sagatavot un iesniegt gada ienākumu deklarācijas un izziņas.

VID informēja, ka EDS atrodama informācija par nodokļu maksātāju iesniegtajām ziņām, darba devēju aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, darba devēju ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodoklis, aprēķināto ienākumu apmērs mikrouzņēmumu nodokļu deklarācijās.

Tāpat EDS atrodama informācija par budžeta maksājumu nomaksas stāvokli un veiktajiem maksājumiem, kā arī informācija par iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām un tajās iekļautajiem datiem.

EDS sākuma lapā arī pieejama "Algas nodokļa grāmatiņa", kurā var uzzināt par ienākuma gūšanas vietu, prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, apgādājamām personām un apgādības periodu.

EDS sadaļā "Maksājumi un nomaksas stāvoklis" ir redzamas visas vienotajā kontā iemaksātās summas un tas, kādi nodokļi no vienotajā kontā iemaksātās summas segti.

Sadaļā "Izziņas" iespējams sagatavot un izdrukāt vairākas izziņas, piemēram, par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un nomaksātajiem nodokļiem un nodokļu parādiem, izziņu par fiziskās personas ienākumiem, nodokļu parādu.

Savukārt EDS sadaļā "Dokumenti" atrodama informācija par iesniegtajām un sagatavotajām deklarācijām, to statusu, darbību vēsturi, no VID saņemto atbildi, bet EDS sadaļā "Sarakste ar VID" iespējams iestādei iesniegt iesniegumus un uzdot jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!