Foto: F64

Saeima pirmdien galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme nākamgad nemainās un būs 23%.

Tāpat nolemts pakāpeniski no 2016. gada līdz 2020. gadam ieviest diferencēto neapliekamo minimumu.

Sākotnēji bija paredzēts, ka neapliekamais minimums 2016. gadā pieaugs par 10 eiro - no 75 eiro līdz 85 eiro, bet vēlāk deputāti vienojās, ka tā vietā tiks palielināts IIN par apgādājamo - no 165 eiro līdz 175 eiro. Atvieglojumu vairs nevarēs piemērot par pilngadīgām un darbspējīgām personām, kuras nestudē.

Finanšu ministrijā (FM) iepriekš skaidroja, ka diferencētais neapliekamais minums ļaus mazināt slogu mazo algu saņēmējiem. Tāpat būtisks pagrieziena punkts būs papildu motivācija iedzīvotājiem deklarēt savus ienākumus un iesaistīties darba tirgū.

Saeimas Preses dienestā pavēstīja, ka iedzīvotājiem ar zemākām algām – līdz 380 eiro mēnesī – diferencētais neapliekamais minimums nākamgad būs 100 eiro mēnesī, un šie nodokļu maksātāji pārmaksāto nodokli, ko pārrēķinās, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu, varēs saņemt, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot ienākumu deklarāciju.

Savukārt strādājošajiem, kuriem atalgojums ir no 380 līdz 1000 eiro mēnesī, neapliekamais minimums, piemērojot Ministru kabineta formulu, pakāpeniski samazināsies, un pie darba algas virs 1000 eiro mēnesī neapliekamais minimums paliks 75 eiro apmērā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!