Foto: F64

Līdz 2014.gada ieņēmumu plāna izpildei Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pietrūcis pavisam nedaudz – 0,2% jeb 12,5 miljoni eiro, žurnālistus informē VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Kā redzams infografikā, VID administrētie budžeta ieņēmumi laikā no 2010.gada ir konstanti auguši. Tāpat plānots, ka 2015.gadā nodokļos iekasēs par 5,4% vairāk nekā 2014.gadā. Pētersone gan atzīst, ka pieaugums nav tik liels, kā varētu vēlēties, jo ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir pietiekami augsts: "Protams, samazinoties ēnu ekonomikai, nodokļu ieņēmumi arī augtu."

Savukārt, atskatoties uz pērno gadu, VID secina, ka līdz 2014.gada ieņēmuma plāna izpildei pietrūcis pavisam nedaudz – 12,5 miljoni eiro, kas veido 0,2% no plānotā apjoma. "Ja mēs raugāmies nodokļu griezumā, tad ļoti labi ir pildījies pievienotās vērtības un algas nodoklis. Tajā pašā laikā ļoti slikti pildījies uzņēmuma ienākuma nodoklis," skaidro Pētersone.

VID ģenerāldirektore vērš uzmanību uz to, ka jau otro gadu pēc kārtas nav izpildīts uzņēmuma ienākuma nodokļa plāns, viņa skaidro, ka tas nenozīmē, ka uzņēmumi strādā ar lielākiem zaudējumiem, jo nodokļu maksātājiem aprēķinātā peļņa ir augusi aptuveni par 10%.

"Mums ir īpatnība – ja uzņēmums strādā ar peļņu, kuru iegulda attīstībā un investīcijās, tiek samazināts uzņēmuma ienākuma nodoklis," skaidro Pētersone, piebilstot, ka uzņēmumu vidē notiek attīstība un "atveseļošanās".

Plānots, ka nākamgad VID administrētie budžeta ieņēmumi palielināsies par 366,18 miljoniem eiro jeb 5,4%. Vislielākais nodokļu ienākums plānots pievienotās vērtības nodoklim (7,4%) un uzņēmuma ienākuma nodoklim (7,1%). Savukārt samazinājums plānots muitas nodoklim (-2,1%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!