Foto: LETA

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugums gadā nedrīkst pārsniegt 10%, norāda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs portālam "Delfi" pavēstīja, ka Rasnačs piedāvā konkrētu rīcības virzienu un izmaiņas NĪN politikā, rosinot mazināt kadastrālās vērtības nozīmi nodokļa aprēķināšanā.

Vienlaikus Tieslietu ministrija turpinās uzstāt uz piedāvājumu līdz 2020. gadam "iesaldēt" kadastrālo vērtību bāzi, lai šajā laikā pilnveidotu kadastrālo vērtību noteikšanas metodiku un izstrādātu jaunu vērtību bāzi.

Tiesa gan, Finanšu ministrijai jau no 2018. gada 1. janvāra būtu jāpiedāvā tāds pagaidu regulējums, kas pārliecinātu pašvaldības īstenot sociāli atbildīgu NĪN politiku, min Rasnačs.

Savukārt pašvaldībām, nosakot īpašuma nodokļa atvieglojumus kopsakarā ar nodokļa likmi, ir jāievēro sociālās atbildības princips, saskaņā ar kuru tām it īpaši jāņem vērā nodokļa ietekme uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām.

Rasnačs uzsver, ka Latvijā ir 119 pašvaldības un katra īsteno savu atlaižu politiku. "Aktuāls ir jautājums, cik Latvijā ir tādu pašvaldību, kas to attiecina pret vienīgā mājokļa īpašniekiem, mantotajiem dzimtas īpašumiem, personām, kas gadu desmitiem dzīvo konkrētajā īpašumā? Pašvaldībām šādas tiesības ir, nosakot to savos saistošajos noteikumos," viņš uzsver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!