Foto: DELFI

Saeimas vairākums trešdien, 6. novembrī, noraidīja opozīcijā esošā "Saskaņas centra" (SC) kārtējo reizi iesniegto priekšlikumu centralizētajai siltumapgādei un koksnes kurināmajam piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā.

Patlaban apkure jau tiek aplikta ar samazināto PVN 12% apmērā, taču SC neatlaidīgi, taču neveiksmīgi cenšas panākt, lai apkures pakalpojumiem un koksnes kurināmajam tiktu piemērots vēl zemāks nodoklis.

SC deputāts Aleksandrs Sakovskis debatēs skaidroja, ka tieši PVN samazināšana ļaušot beidzot samazināt iedzīvotāju parādus par apkuri, kuru dēļ siltumapgādes uzņēmumi šovasar neesot spējuši investēt attīstībā.

Šo pieņēmumu dedzīgi noraida valdību atbalstošie deputāti. Piemēram, neatkarīgais deputāts Klāvs Olšteins debatēs pauda, ka, salīdzinājumā ar pērno ziemu, šogad siltumenerģijas ražošanā izmantotās dabasgāzes cenas ir samazinājušās par 11% un tas ar uzviju kompensē iespējamo siltumenerģijas tarifu kāpumu.

2014. gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļautie PVN likuma grozījumi paredz ierobežot komersantu iespējas atgūt PVN priekšnodokli par izdevumiem, kas saistīti ar luksusa klases automašīnu iegādi un ekspluatāciju. Turpmāk priekšnodokli par lepnu spēkratu iegādi un ekspluatāciju varēs atgūt tikai komersanti, kas šos transportlīdzekļus izmanto ar PVN apliekamu darījumu nodrošināšanā, piemēram, taksometru vai autonomas pakalpojumu sniegšanā.

Atbilstoši plānotajiem grozījumiem uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, par luksusa automašīnām, par kurām nevar atgūt PVN priekšnodokli, no nākamā gada tiks uzskatīti spēkrati, kuru cena bez PVN ir vismaz 50 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!