Foto: LETA

Izmaksas apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai uzņem tempus - izmaksu apjoms šodien, salīdzinot ar vakardienu, dubultojies, preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Pēc viņa teiktā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) dara visu, lai apstrādātu iesniegumus un veiktu izmaksas līdz mēneša beigām. Tuvākajās dienās VID sazināsies ar visiem iesniedzējiem un informēs par pabalsta izskatīšanas gaitu. VID darbinieki zvana arī tiem uzņēmumiem, kuri nav precīzi noformulējuši atbalsta apjomu, un novērojams, ka pārsvarā šādos gadījumos uzņēmumi formulējuši mazāku atbalstu, nekā pienāktos, tādēļ VID skaidro, vai viņiem nepieciešams lielāks pabalsts un uzņēmēji kaut ko nav sapratuši, sacīja Reirs, uzsverot, ka līdz mēneša beigām varētu tikt izmaksāta visa nepieciešamā summa.

Līdz šim apgrozāmo līdzekļu izmaksu segšanai saņemti 2400 uzņēmēju iesniegumi par kopējo summu 18 miljoni eiro apmērā, kopā izmaksāts 1,1 miljons eiro.

"Prognozējams, ka izmaksās būs ģeometriskā progresija un līdz mēneša beigām visiem uzņēmējiem, kuri iesnieguši pieteikumus līdz 15. janvārim, tiks izmaksāts atbalsts, ja tas viņiem pienāksies," sacīja Reirs.

Runājot par citiem atbalsta veidiem, Reirs sacīja, ka līdz šim "Altum" atbalstā izmaksājis 750 miljonus eiro, un galvenās nozares, kas saņēmušas šo atbalstu, ir apstrādes rūpniecība, transports, būvniecība, tirdzniecība, pakalpojumi.

Nodokļu nomaksas termiņa pagarināšanai saņemti 20 000 uzņēmēju pieteikumi par kopējo summu 313 miljoni eiro.

Dīkstāves pabalstu un algu subsīdiju izmaksām līdz šim saņemts 21 tūkstotis dīkstāves un subsidēto darbavietu pieteikumu par kopējo summu 16 miljoni eiro.

Kopumā 8021 uzņēmums iesniedzis un saņēmis dīkstāves pabalstus darbiniekiem 11 miljonu eiro apmērā, savukārt subsidētajām darbavietām izmaksāti 3,5 miljoni eiro.

Pašnodarbinātajām personām dīkstāves pabalstos izmaksāti 1,5 miljoni eiro, bet patentmaksātājiem izmaksāts atbalsts 400 tūkstošu eiro apmērā.

Reirs informēja, ka noslēgtas sarunas ar skaistumkopšanas nozari, un tiek gatavots lēmums nākamās otrdienas valdības sēdei, lai atvieglotu šīs nozares darbiniekiem piekļuvi šim atbalsta veidam.

"Vienojāmies, ka nozare veidos ciešāku sadarbību ar VID, un VID palīdzēs izskaidrot un popularizēs šos atbalsta veidus," sacīja Reirs.

Jau ziņots, ka Ministru kabinetā (MK) ceturtdien, 14. janvārī, apstiprināti grozījumi apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta programmā, būtiski palielinot atbalsta apmēru komersantiem. Vienlaikus 12. janvārī, MK lēma, ka grantu apgrozāmiem līdzekļiem komersanti varēs saņemt katru mēnesi līdz š.g. maija beigām. Grozījumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju, informē Ekonomikas ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!