Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība otrdien vēl nepieņēma galīgo lēmumu par krīzes laikā ieviesto uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaižu par investīcijām jaunās ražošanas iekārtās darbības termiņa pagarināšanu līdz 2020. gadam.

Skatot Finanšu ministrijas sagatavoto ziņojumu par jau pastāvošajām peļņas nodokļa atlaidēm, valdība uzdeva Finanšu un Ekonomikas ministrijām izvērtēt šo atlaižu lietderību. Tāpat ministrijām uzdots izvērtēt iespējas ieviest jaunu UIN stimulu par investīcijām pētniecībā un attīstībā.

Šīs atlaides mērķis būtu sekmēt uzņēmēju interesi par ieguldījumiem inovācijās. To, ka šāda atlaide būtu nepieciešama, valdības sēdē uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidents Kārlis Šēnhofs: "Mēs esam daudz runājuši par inovāciju palielināšanu rūpniecībā. Tam ir nepieciešami skaidri un saprotami signāli un stimuli pētniecības un attīstības atbalstam."

Finanšu ministrija izpētījusi, ka jau patlaban Latvijā darbojas 23 dažādi UIN atvieglojumi, tomēr ne visos gadījumos nodokļu atlaides sasniedz savu mērķi.

Par vienu no efektīvākajiem UIN stimuliem atzīta krīzes laikā ieviesto nodokļa atlaidi lielajām investīcijām. Patlaban paredzēts, ka uzņēmēji tiesības izmantot šo atlaidi var saņemt, ja valdība lēmumu par atbalstāmā investīciju projekta statusa piešķiršanu iecerētajam projektam piešķīrusi līdz šī gada beigām, taču publiski jau izskanējis, ka šis termiņš varētu tikt pagarināts. Tiesa gan, Finanšu ministrijas sagatavotajā ziņojumā par to nav runāts.

Līdz šim atbalstāmo investīciju projekta statuss jau piešķirts deviņu uzņēmumu projektiem, kurus īstenojot kopumā paredzēts investēt vairāk nekā 97 miljonus latu. Atbalstīto projektu vidū ir plaši pazīstamu kompāniju iecerētie investīciju projekti, piemēram, 4,3 miljonus latu vērtais "Staburadzes" un gandrīz 23 miljonus latu vērtais "Olainfarm" investīciju projekti. Tiek lēsts, ka, īstenojot šos projektus, līdz 2019. gadam tiks radītas gandrīz 600 jaunas darbavietas.

Savukārt citas UIN atlaides izrādījušās samērā nepopulāras. Piemēram, likumā jau paredzēto nodokļa atvieglojumu nemateriālo ieguldījumu izveidošanai vai iegādei, 2011. gadā izmantojuši tikai 37 uzņēmumi, bet kopējais izmantotā nodokļu atvieglojuma apmērs ir nieka 12 588 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!