Foto: F64

Ir jāveic nodokļu likmju izlīdzināšana, atceļot neproduktīvas atlaides un samazinātās likmes, kurām nav skaidras ietekmes uz iedzīvotājiem vai nozaru politikas mērķu sasniegšanu, Finanšu ministrijas (FM) rīkotajā "Nodokļu maksātāju forumā" norādīja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Forumā premjers skaidroja, ka nodokļi ir viena no apspriestākajām tēmām pēdējo 26 gadu laikā, kopš tika atjaunota Latvijas Republika. Viņš uzsvēra, ka Latvijai ir nepieciešams skaidrs un vienkārši administrējams nodokļu režīms.

"Beidzot ir jāīsteno jau gadiem ilgi apspriestā nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz ienākumiem no kapitāla un kapitāla pieauguma, uz patēriņu, nekustamo īpašumu un dabas resursu izmantošanu," norādīja Kučinskis, piebilstot, ka jaunajai nodokļu politikai ir jābūt pieņemtai līdz aprīlim. Priekšā gan vēl liels izaicinājums – visiem nonākt pie kompromisa.

Viņš atgādināja, ka saistībā ar nodokļu politiku vienmēr ir runāts arī par valsts atbalsta instrumentiem. "Neapšaubāmi – šādiem instrumentiem jābūt arī turpmāk, taču tiem jābūt skaidri mērķētiem, ar izmērāmu ietekmi uz attiecīgajām grupām un nozaru politikas mērķu sasniegšanu," skaidroja Kučinskis, vienlaikus atzīmējot, ka ir jāatceļ neproduktīvas nodokļu atlaides.

Premjers arī atgādināja, ka ir jāatrod mehānisms, "kas būtu atbalsts mazajiem uzņēmējiem, it īpaši lauku reģionos, nevis instruments uz nodokļu optimizāciju tendētiem darboņiem".

Ziņots, ka trešdien Rīgā norisinās "Nodokļu maksātāju forums", kurā tiks prezentēts Pasaules Bankas (PB) Latvijas nodokļu politikas izvērtējums.

Šā gada janvārī tika parakstīts līgums ar PB par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu. PB šo pētījumu veic par 300 000 eiro, liecina LETA arhīvs.

PB pārskatīja Latvijas pašreizējo nodokļu sistēmu no efektivitātes, konkurētspējas, ieņēmumu mobilizēšanas un taisnīguma viedokļa. Viens no pētāmajiem jautājumiem bija, kā samazināt augsto darbaspēka nodokļuslogu strādājošiem ar maziem ieņēmumiem.

Pirmās fāzes ziņojumā šā gada jūnijā PB eksperti norādīja, ka Latvijai ir iespēja palielināt nodokļu ieņēmumus, taču tādā gadījumā ir jāpieņem grūti lēmumi un nepieciešamas būtiskas izmaiņas nodokļu sistēmā. Nodokļu ieņēmumus Latvijā var paaugstināt, īstenojot vairākus soļus, proti, paplašinot nodokļu bāzi, paaugstinot nodokļu likmes un samazinot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, bija teikts PB ekonomistu prezentācijā, ar ko jūnijā Rīgā tika iepazīstināti politiķi un eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!